Video player inladen ...

Van de "Russische Paris Hilton" tot een "kapitalistische communist": Ontdek hier de kleurrijke rivalen van Poetin

Zondag trekken de Russen naar de stembus voor de presidentsverkiezingen. Huidig president Poetin is kandidaat om zichzelf op te volgen, maar er zijn ook nog andere kandidaten. “Van de “Russische Paris Hilton” tot “een kapitalistische communist”. Swipe of klik hieronder en selecteer een kandidaat.


Ksenia Sobtsjak

De Russische Paris Hilton

Een Rus vinden die de naam van Ksenia Sobtsjak niet kent, zal moeilijk worden. De dochter van de voormalige burgemeester van Sint-Petersburg komt op als presidentskandidate “tegen allen” voor de partij Burgerinitiatief. Hoewel ze de jongste kandidate is, moet er zeker rekening worden gehouden met de 36-jarige blondine. Ze compenseert haar jeugdigheid immers ruimschoots met tonnen media-ervaring.

Sobtsjak kwam in 2004 in de spotlights te staan toen ze de realityshow Dom-2 presenteerde, een Russische versie van Big Brother. Sindsdien is de extravagante tv-persoonlijkheid en socialite niet van het scherm weg te denken. Sobtsjak presenteerde verschillende programma’s, acteerde in een twintigtal films, bracht enkele boeken uit (waaronder een boek over styling, “Het abc van mode”), werd het gezicht van haar eigen parfum en kledinglijn, en verscheen op de cover van de Russische Playboy en Glamour. In een interview met Vogue werd ze “de Russische Paris Hilton” genoemd omwille van haar liefde voor fashion en aanwezigheid in realityshows, waarin ze vaak vloekend en drinkend tekeer ging.

Sobtsjak is tegenwoordig een meer serieuze weg ingeslagen, om zo van haar stoeipoesimago af te raken. Ze werkt als journaliste voor het onafhankelijke nieuwskanaal Dozjd en is politiek actief. Haar politieke carrière startte in 2011, toen ze toetrad tot de oppositie en deelnam aan de protestbeweging tegen Poetin.

Maar binnen de Russische oppositie zelf is Sobtsjaks kandidatuur omstreden. Volgens een deel van de anti-Poetin-beweging is ze een pion van het Kremlin, die enkel mag deelnemen om de presidentsverkiezingen wat meer pit te geven. Zo werkt het nu eenmaal in Rusland: zonder toestemming van het Kremlin, doe je geen gooi naar het presidentschap.

Sobtsjak uit geregeld kritiek op het beleid van het Kremlin, maar niet op president Poetin zelf. Sobtsjak zei daarover dat het noodzakelijk is om onderscheid te maken tussen de politicus en de man die het leven van haar vader heeft gered. In 1997 zorgde Poetin er immers voor dat Ksenia’s vader in het geheim van Sint-Petersburg naar Parijs kon reizen, om daar een medische behandeling te krijgen voor zijn hartaandoening én te ontsnappen aan strafrechtelijke vervolging voor corruptie.

De geruchten gaan rond dat Sobtsjak het petekind van Poetin zou zijn, iets wat ze zelf altijd heeft ontkend. Sobtsjak kent Poetin wel al haar hele leven. Haar vader is namelijk nog een tijdje Poetins baas en mentor geweest, en introduceerde Poetin in de politiek.

Pavel Groedinin

De kapitalistische communist

De presidentskandidatuur van Pavel Groedinin kwam veruit als de grootste verrassing tijdens deze verkiezingen. Het zijn niet zijn politieke ambities die velen deden opkijken, maar wel het feit dat hij als multimiljonair gesteund wordt door een communistische partij. Een kapitalistische communist, dat is zelfs voor Rusland opmerkelijk.

De 57-jarige multimiljonair uit Moskou haalde zijn fortuin voornamelijk uit de aardbeienteelt en staat aan het hoofd van de “Lenin-sovchoze”, een collectieve boerderij even buiten Moskou. Het liefst van al beeldt Groedinin zichzelf af als een eenvoudige aardbeienboer van simpele, communistische komaf, klaar om het land weer in een modern, communistisch jasje te steken. Hoewel hij veel van de communistische basisprincipes verwerpt, zegt hij wél fan te zijn van Jozef Stalin. Groedinin gaf in eerdere interviews aan niet dat hij niet gelooft dat Stalin verantwoordelijk is voor de dood van miljoenen Russen, iets wat historici wereldwijd de wenkbrauwen deed fronsen.

Tot 2010 was hij actief bij Verenigd Rusland, de partij waar ook Poetin lid van was. Hij verliet de partij om zogenaamde ‘ideologische verschillen’, maar dat wordt door critici vaak in twijfel getrokken. Groedinin wordt tijdens deze verkiezingen gesteund door de Communistische partij van de Russische Federatie, hoewel hij geen lid is van de partij. Verwacht wordt dat hij op de tweede plaats na Poetin zal eindigen, en na de verkiezingen het officiële voorzitterschap van de Communistische Partij zal opnemen.Vladimir Poetin

De onverslagen leider

Vladimir Poetin is de huidige president van de Russische Federatie. Hij komt op voor een vierde ambtstermijn, wat hem de langst regerende leider van Rusland zou maken sinds Stalin

De 65-jarige Poetin begon zijn carrière in de jaren ’70 bij de KGB, de toenmalige geheime dienst van Rusland (tegenwoordig FSB). Na de val van de Sovjet-Unie werd hij adviseur van Anatoli Sobtsjak, burgemeester van Sint-Petersburg en vader van presidentskandidate Ksenia Sobtsjak. Het was Anatoli die de jonge Poetin introduceerde in de politieke wereld, waar hij al snel opklom tot in de hoogste regionen.

In 1999 werd de toen nog onbekende Poetin door Boris Jeltsin naar voren geschoven als potentiële opvolger, waarna hij in 2000 voor het eerst verkozen werd tot president van Rusland. Sindsdien is Poetin bijna onafgebroken aan de macht geweest. Enkel van 2008 tot 2012 moest hij het stellen met de ambt van premier, omdat de Russische grondwet geen drie opeenvolgende ambtstermijnen als president toelaat. Poetin schoof toen zijn voormalige premier Dmitri Medvedev naar voren als president, maar hield zelf de touwtjes stevig in handen in de positie van premier. In 2012 werden de rollen opnieuw omgedraaid.

In december 2017 kondigde Poetin weinig verrassend aan dat hij voor een vierde ambtstermijn zou gaan. Er bestaat geen twijfel over dat hij opnieuw in de eerste ronde een meerderheid zal behalen.

De verkiezingsdag valt op een gedroomde datum voor Poetin: 18 maart. Dan viert Rusland de derde verjaardag van de annexatie van de Krim, of “de thuiskomst” van de Krim, zoals voorstanders het liever noemen. Poetin beschouwt de annexatie van het schiereiland als een van zijn grootste verwezenlijkingen van de afgelopen ambtstermijn. Dat de verkiezingen uitgerekend op deze dag vallen, kan dus alleen maar positief uitdraaien voor de huidige president.

Vladimir Zjirinovski

De Russische Trump

Vladimir Zjirinovski is geen onbekende in het politieke landschap van Rusland. De 71-jarige ultranationalist komt al voor de zesde keer op als presidentskandidaat voor de liberaal-democratische partij van Rusland, al moeten er vraagtekens worden geplaatst bij dat “liberaal-democratische” karakter. De partij is eerder radicaal, conservatief en nationalistisch, met een ferme scheut seksisme erbovenop.

Zjirinovski is een politiek zwaargewicht, die vooral bekend staat om zijn xenofobe, ongecensureerde en extravagante uitspraken en acties. Zo heeft hij ooit parlementslid Boris Nemtsov (oppositiepoliticus die in 2015 werd vermoord) met fruitsap overgoten en is hij op de vingers getikt wegens het gooien van bloempotten naar demonstranten. In 2014 verklaarde hij nog voor een volle zaal journalisten dat alle Oekraïense vrouwen nymfomaan zijn, en vroeg hij aan zijn lijfwachten om een zwangere journaliste van de krant Rusland Vandaag te verkrachten om dat aan te tonen. Nadat de krant dreigde om Zjirinovski voor de rechtbank te slepen, verontschuldigde hij zich met de woorden “Ik ben een beetje onbeleefd geweest.” Het mag gezegd worden dat de verkiezingen met Zjirinovski erbij zeker geen saaie boel zullen zijn. Hij handelt en spreekt zonder al te veel na te denken, wat hem soms de bijnaam “de Russische Trump” oplevert.De jurist uit Kazachstan heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij huidig president Poetin volledig steunt. Hoewel zijn partij zich opwerpt als oppositie, heeft ze Poetin nooit tegengewerkt. Critici geloven dat Zjirinovski enkel meedoet aan de verkiezingen om zijn partij opnieuw in de media-aandacht te brengen. Zjirinovski kan Poetin immers niet verslaan, maar dat is ook nooit zijn bedoeling geweest.

Boris Titov

De beschermengel van bussines

Boris Titov is een 57-jarige zakelijke ombudsman en hoofd van de organisatie Ondernemend Rusland. Hij komt op voor de Conservatieve Partij van de Groei, die zich voornamelijk op economie concentreert.

Velen stellen zich vragen bij de reden waarom Titov opkomt in deze presidentsverkiezingen, aangezien hij al over zichzelf heeft gezegd dat hij “geen goede politicus is.” Wanneer Titov toespraken houdt, is het duidelijk merkbaar dat hij er met lichte tegenzin staat.

Titov kan vermoedelijk een hoop zakenmensen bekoren, maar heeft nauwelijks nationale bekendheid.

Titov is geen directe tegenstander van Poetin. Volgens hem heeft Rusland een harde politicus nodig als president, en Poetin is de hardste. Zijn standpunten zijn voornamelijk gericht op een vrije markteconomie en ondernemers, waardoor hij door sommigen spottend “de beschermer van de zakenwereld” wordt genoemd.

Sergej Baboerin

De intellectuele patriot

Sergej Baboerin is een juridisch expert die opkomt voor de nationalistisch-conservatieve partij Volksunie. De 59-jarige Baboerin uit Kazachstan houdt er het meest patriottische verkiezingsprogramma op na, en probeert vooral de etnische Russen aan te spreken met de slogan “Een Russische keus voor Rusland.” Hij speelde als parlementslid een belangrijke rol in de jaren ’90, maar betekent de laatste jaren niet veel meer op politiek vlak. Er wordt verwacht dat hij op de laatste plaats zal eindigen.

Maksim Soerajkin

De radicale stalinist

Maksim Soerajkin is de leider van de minder bekende partij Communisten van Rusland. Deze partij biedt een alternatief voor de veel grotere en bekendere Communistische partij van de Russische Federatie, die volgens Soerajkin “afgedwaald is van het marxistisch-leninistisch pad.” De partij van Soerajkin is vooral bekend door de oproep om de doodstraf opnieuw in te voeren in Rusland.

Soerajkin wil de socialistische economie doen heropleven en het beleid van de Sovjet-Unie herstellen, via het aangekondigde verkiezingsprogramma “10 stalinistische klappen aan het kapitalisme”. Hij verklaarde eerder al te beseffen dat hij niet kan winnen, maar voegde daar zelfverzekerd aan toe dat hij een tweede plaats zal behalen. Volgens huidige peilingen zou hij op de voorlaatste plaats eindigen.

Grigori Javlinski

De "Westerse" sociaal-democraat

De 65-jarige Grigori Javlinski leunt het dichtst aan bij wat in het Westen een “sociaal-democraat” zou worden genoemd. Hij ijvert voor meer politieke vrijheid en een meer liberale economische koers. Van alle politici is Javlinski’s programma het meest wetenschappelijk onderbouwd. Hij wordt zelden betrapt op uitspraken die nadien niet bewezen kunnen worden, in tegenstelling tot zijn concurrenten.

Javlinski is net als Zjirinovski een oudgediende in de Russische politiek. Hij hielp Gorbatsjov bij de liberalisering van de Sovjeteconomie en komt al voor de derde keer op als president, gesteund door zijn partij Jabloko (appel). Javlinski zelf zei dat hij zich opnieuw kandidaat stelt uit ethische beweegredenen, aangezien de uitkomst van de verkiezingen toch al zo goed als vast ligt. Hij wilt met zijn deelname aantonen dat er nog altijd een deel van de samenleving is die niet akkoord gaat met de corruptie, agressie expansiedrang en sociale ongelijkheid.