AFP or licensors

Voormalig Zuid-Afrikaans president Zuma vervolgd voor corruptie

Jacob Zuma, de voormalige president van Zuid-Afrika, zal worden vervolgd voor corruptie. Dat liet het Zuid-Afrikaanse openbare ministerie vandaag weten. Er worden hem 16 aanklachten ten laste gelegd, voor onder meer fraude, corruptie en geld witwassen.

De klacht gaat vooral over een wapendeal die Zuma gesloten heeft in 1999 ter waarde van 2,5 biljoen dollar. Zuma was destijds vicepresident, en zou smeergeld hebben ontvangen van Franse wapenproducenten om de deal te laten doorgaan. Dat geld zou hij hebben gebruikt om zijn extravagante levensstijl te behouden.

Er werden al eerder pogingen gedaan om Zuma hiervoor te vervolgen, maar de aanklagers trokken de zaak weer in enkele maanden voor zijn aantreden als president in 2009. Zuma ontkent tot op heden alle beschuldigingen. 

Gedwongen ontslag als president

Vorige maand moest de 75-jarige Zuma gedwongen opstappen als president van Zuid-Afrika. Zijn ontslag werd geëist door zijn eigen partij, het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Zuma lag al even onder vuur door de vele corruptieschandalen waar hij bij betrokken was.

Zuma's opvolger is de 65-jarige Cyril Ramaphosa. 

Meest gelezen