VRT

VRT lanceert website van lees-community "LangZullenWeLezen"

De VRT lanceert vandaag de website van "LangZullenWeLezen", een community waarin lezers inspiratie kunnen vinden en zelf hun favoriete boeken kunnen delen. Aan de vooravond van de Boekenbeurs zullen er ook LangZullenWeLezen-trofeeën uitgereikt worden. Deze community en de prijzen vervangen de eerder aangekondigde boekenprijzen, de Hugo's.

“Op de website Langzullenwelezen inspireer jij andere lezers of word je zelf geïnspireerd. Je kan er schrijven over de eerste keer dat een verhaal je tot tranen toe bewoog, lezen over hoe dat ene gedicht je vriend troost bood en of je dit jaar niet eens een kunstboek als verjaardagscadeau wil", zegt VRT-cultuurmanager Chantal Pattyn. "Je vrienden kunnen jouw boekenkast bekijken en jij kan in die van hen rondneuzen." De website komt op 30 april online. 

De tien leesambassadeurs van de VRT en hun mobiliserende rol blijven verbonden aan "Lang zullen we lezen". Dit zijn de ambassadeurs: Annelies Van Herck (VRT NWS), Michel Wuyts (Sporza), Kamal Kharmach (Eén), Sofie Lemaire (Canvas), Leonard Muylle (Ketnet), Friedl’ Lesage (Radio 1), Cathérine Vandoorne (Radio 2), Sieglinde Michiel (Klara), Tom De Cock (MNM), Stijn Van de Voorde (Studio Brussel). Zij maken een selectie van recent gepubliceerde boeken, vertellen over hun leeservaringen en pakken uit met hun boekenkast. 

Aan de vooravond van de Boekenbeurs resulteert al dat lezen in de uitreiking van de LangZullenWeLezen-trofeeën. Dat zijn geen literaire prijzen, maar wel breed gedragen publieksprijzen voor Nederlandstalige boeken in verschillende categorieën, tien in totaal.  

Voor de samenstelling van de longlist doet de VRT een beroep op een vakjury van boekenexperts. Na de zomer kan er door de community gedurende vijf weken gestemd worden voor de LangZullenWeLezen-trofeeën. De tien categorieën, gekozen in overleg met de boekensector, zijn: prenten- en kinderboek (tot 12 jaar), jeugdboek (tot 16 jaar), roman, thriller & detective, poëzie, actualiteit, geschiedenis, wetenschap, kunst & cultuur en strip & graphic novels.

LangZullenWeLezen is een initiatief van de VRT in samenwerking met Humo, Metro, boek.be en Fintro. 

VRT

Meest gelezen