Waar is de klok van het station in Drongen?

Onder meer in het vernieuwde treinstation van Drongen, deelgemeente van Gent, komt er geen klok meer voor de reizigers. Die stelden zich vragen over het weghalen van de klok. Maar in alle stopplaatsen in Oost-Vlaanderen waar geen loket meer is, verdwijnen de klokken. Defecte klokken worden niet meer vervangen.

In het station van Drongen, dat onlangs vernieuwd werd, hangt geen klok. De klok zal er ook nooit komen, want de NMBS wil niet langer investeren in analoge klokken, en al helemaal niet in stations zonder loket. 

Smartphone als klok

De NMBS wil in kleine stations, die enkel dienst doen als stopplaats, geen klokken meer hangen. Oude exemplaren die stuk zijn, worden niet meer vervangen. Op die manier kan de NMBS heel wat besparen, zowel op de investering als het onderhoud ervan. Om welke besparing het gaat, wil de NMBS niet kwijt. Bovendien hebben veel reizigers geen klok meer nodig, zegt Geert Dierckx van de NMBS. "Reizigers zijn de hele tijd op hun smartphone bezig, dus ze zijn automatisch op de hoogte van het uur. Dan kunnen we dat uitgespaarde geld beter gebruiken om hun comfort te verbeteren, om de perrons te verhogen bijvoorbeeld."

In grote stations, van 10.000 en meer reizigers, komen er wel digitale klokken in plaats van analoge.  
 

Meest gelezen