Videospeler inladen...

Nu ook op uw bord in Vlaanderen: zebra, krokodil, python, kangoeroe, eland…

Een slager in Antwerpen verkoopt voor het eerst zebravlees in Vlaanderen. Het vlees wordt ingevoerd vanuit Zuid-Afrika waar het speciaal voor consumptie wordt gekweekt in wildgebieden. Krokodil, python, kangoeroe, eland en ander exotisch vlees is aan een stille opmars bezig. Het Vlaams kenniscentrum Ecolife zegt in "De wereld vandaag" op Radio 1 haar twijfels te hebben bij deze ontwikkeling.

Het eerste struisvogelvlees dook in de supermarkten al op in de jaren 80. Daarna volgde een kleine hype rond bizon- en buffelvlees. Intussen is het gamma een heel pak groter geworden. Speciale retailers zorgen voor de import. Zo kan je in Vlaanderen eland bestellen uit Scandinavië, kameel en emoe uit Australië, patrijs uit de UK of kwartel uit Spanje.

Krokodil uit Zimbabwe en python uit Vietnam

Een van de grootste importeurs uit Vlaanderen is Deli Ostrich uit
Wingene. Het is dit bedrijf dat donkerrode zebravlees uit Afrika haalt. Verder zit krokodil uit Zimbabwe in het aanbod, net als python uit Viëtnam, lama uit Latijns-Amerika en kangoeroe uit Australië. “Zebra’s en bizons leven in reservaten waar ze gemonitord worden”, zegt Nils Van de Vloed van Deli Ostrich in "De wereld vandaag". "Enkel wanneer er te veel dieren zijn, worden ze afgemaakt en gaan ze naar de consumptie. Krokodillen en pythons worden dan weer gekweekt in speciale farms."

De klanten van Deli Ostrich zijn vooral de gespecialiseerde kleinhandel, restaurants en bedrijven die het verwerken tot speciale bereide maaltijden.

Deli Ostrich besteedt op haar website bijzondere aandacht aan de ecologische voetafdruk van haar exotisch vlees. Zo heet het dat de zebra "enkel wordt bejaagd om hun aantallen in evenwicht te houden". De uitstoot van CO2 van de kangoeroe ligt veel lager dan die van runderen. En de struisvogel leeft in "een natuurlijke omgeving waar het dier eet wat de natuur hem geeft".

Nils Van de Vloed gaat er ook prat op dat exotisch wild op een correcte manier wordt gedood. “Onze kangoeroes uit Australië worden met een schot in het hoofd afgemaakt. Dat gebeurt ’s nachts bij "flashlight". Enkel op deze manier mag het in Australië. Het gebeurt uitsluitend door professionele jagers. Er is lokale inspectie en garantie."

Onze koeien en varkens zijn efficiënter

Bij het Vlaamse kenniscentrum Ecolife heerst er groot scepticisme bij de argumenten van de importeurs van exotisch vlees. Stijn Bruers van Ecolife: "Ik heb mijn grootste twijfels. Ons koeienvlees heeft een hoge voetafdruk, dat klopt zeker. Maar tegelijk zijn onze koeien en zeker onze varkens zo gekweekt dat ze voedsel veel efficiënter omzetten in spierweefsel. Dat geldt niet voor kangoeroes. Moesten we meer kangoeroe gaan eten, dan hebben we een probleem."

"Vervoer via het vliegtuig is ecologisch in elke omstandigheid een boosdoener. Meer exotisch vlees dat via de lucht moet vervoerd worden, is altijd een probleem. Verder heb ik twijfels of het doden van in het wild gevangen dieren op een geoorloofde manier verloopt. Hier is controle moeilijk en ik vermoed dat de doodstrijd van deze dieren soms veel langer is. Als het in een modern slachthuis soms al mis kan lopen, dan is het bij de jacht in het wild zeker moeilijk om doeltreffend te doden."

"Ook de gezondheidsclaims kloppen niet altijd. Kangoeroevlees bevat bijvoorbeeld een hogere dosis van specifiek eiwit dat meer kans biedt op hart- en vaatziekten. Vaak wordt exotisch vlees hier aangeboden als bewerkt vlees, en daarvan is het risico op kanker altijd hoger."

Voor wie het tenslotte interesseert. Wat kost exotisch vlees? Een ribeye van bizon kost snel 60 euro per kilo. Krokodillenwangetjes heb je dan weer voor een goede 26 euro per kilo. Pythonfilet is 57 euro per kilo en voor een kilo zebrafilet.

Meest gelezen