Flip Franssen

Zin in water? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Al die willen te kaap'ren varen

Het belooft een maritiem weekend te worden in Antwerpen. Om 10 uur vandaag zal de poëtische klank van de stoomfluit weerklinken aan het MAS. In het Bonapartedok voor het museum liggen enkele opmerkelijke schepen en waterwerktuigen die dit weekend uitzonderlijk toegankelijk zijn.

Zo is er de Graanzuiger 19, die - zoals de naam doet vermoeden - als een reusachtige stofzuiger met 4 zuigbuizen het graan uit een zeeschip kon overpompen in kleine binnenschepen. 200.000 kilo graan per uur. Zoveel ton graan is niet voorradig vandaag, maar de machine zal voor het eerst in 10 jaar wel opnieuw werken.  

Moet er nog water zijn?

Ook in Brussel staat water centraal, tijdens de Waterdagen. Om 10 uur vandaag start een gratis wandeling langs de middeleeuwse fonteinen van de stad (voor de snelle beslissers), morgen is het Riolenmuseum de hele dag gratis toegankelijk. Voorts kunt u zondag terecht in verschillende Waterdorpen waar meer wandelingen en fietstochten worden georganiseerd.

Babies on the beach

"Je kan niet vroeg genoeg beginnen", moeten ze in het Jubelparkmuseum hebben gedacht. Daarom mikt de tentoonstelling Oceania nu zondag speciaal op baby's en peuters van 0 tot 3 jaar, tijdens "Babies on the beach". De ouders zijn - om evidente redenen - ook welkom. Er is zelfs gedacht aan microgolfovens en verzorgingskussens.

Morgen verschijnt een tijdelijke zandbak in het museum en het blotevoetenparcours laat de babyvoeten kennismaken met schelpen, zand en water. De balorige grote broer of zus kan ondertussen een regenstok knutselen. Voor wie het iets rustiger wenst: de expo loopt nog tot 29 april.

Ten huize van... Philippe Geubels

Zondagavond nemen we afscheid van "Taboe", het populaire televisieprogramma met Philippe Geubels. Die aflevering kunt u zoals gewoonlijk thuis bekijken, maar morgenavond kunt u dat voor de gelegenheid ook doen op de locatie waar het programma grotendeels is opgenomen.

De eigenaar van het vakantiehuis Blauwpoort, in Heuvelland in West-Vlaanderen, opent uitzonderlijk de deuren van de oude hoeve. Na een rondleiding kunt u buiten, op groot scherm, de laatste aflevering van "Taboe" bekijken. 

Betaalbare kunst kopen

De 10e editie van de Affordable Art Fair in Brussel probeert de titel van de beurs waar te maken: min of meer betaalbare kunst aanbieden, van opkomende kunstenaars. Verwacht dus geen Tuymans, Fabre of Borremans, maar wie weet verwerft u dit weekend een van de Grote Namen van de toekomst. Volg uw buikgevoel. Veel succes.

Nog meer kunst kopen

Vanmiddag opent de allereerste verkoopstentoonstelling van de bekroonde illustrator Carll Cneut in Antwerpen. Cneut is vooral bekend van illustraties in kinderboeken, maar zijn tekeningen en olieverfschilderijen zien er in het echt nog veel beter uit. Nog tot eind april kunt u de werken gratis bekijken bij WM Gallery en eventueel toeslaan.

Claus is overal

Claus is (10 jaar) dood, leve Claus! Vandaag opent de expo in het Letterenhuis, samengesteld door actrice Hilde Van Mieghem. Maar er is meer: zo kunt u morgen samen met collega en vriend Cees Nooteboom rondwandelen in Kortrijk en brengt auteur Jeroen Olyslaegers de Hugo Clauslezing in de Bourla. Maandag is het dan precies 10 jaar geleden dat Hugo Claus overleed, op zijn sterfdatum organiseert BOZAR in Brussel daarom een uitgebreid literair programma. Prettig weekend!

Meest gelezen