Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Zwaar werk in het onderwijs? Mieke Van Hecke gaat voor de drie B's

De voormalige topvrouw van het katholiek onderwijs vindt dat de leerkrachten in het basisonderwijs, het buitengewoon onderwijs en het beroepsonderwijs een zware job hebben. Dat heeft ze gezegd in "De afspraak op vrijdag".

De regering is in het kader van de pensioenhervorming momenteel bezig met het aanleggen van een lijst van zware beroepen. Mensen die in deze categorie vallen, zouden vroeger met pensioen kunnen gaan. De onderwijsvakbonden dringen er erg op aan om het onderwijs als zwaar beroep te erkennen, maar de vraag is of dat dan voor iedereen in het onderwijs zou moeten gelden.

"Op dit moment hebben de leerkrachten een bevoorrecht statuut, zoals bijvoorbeeld ook de magistraten, zowel qua loopbaan als pensioenrechten. Dat was in de tijd omdat zij langer moesten studeren en dus minder snel aan hun volledige loopbaan konden komen", zegt Van Hecke. "Intussen heeft men de pensioenleeftijden opgetrokken en is er de vraag of men bij die bevoorrechte positie van het onderwijs kan blijven, en voor alle mensen in het onderwijs."

"Ik kijk een beetje terug naar de uitspraak die Daniël Coens deed, namelijk de drie B's: basisonderwijs, buitengewoon onderwijs en beroepsonderwijs. Ik denk dat dit drie sectoren zijn waar de criteria die men blijkbaar op federaal niveau aan het uitdokteren is, waar die criteria zullen op slaan. Ik denk dat we daar zeker rekening mee moeten houden dat dat echt zware beroepen zijn", stelt Van Hecke.

De categorie zwaar werk zou dus niet voor het hele onderwijs gelden. "Ik vermoed dat iedereen wel zijn bevoorrechte positie zal verdedigen, maar als ik op dit moment in de bres zou gaan staan - maar ik moet het niet meer doen, ik laat het aan mijn opvolger en de vroegere medewerkers over - dan zou ik zeker ijveren voor die drie B's", besluit Van Hecke.

Meest gelezen