Archieffoto
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Al 16 doden na zinken vluchtelingenboot voor Griekse kust

Voor de Griekse kust zijn minstens 16 mensen omgekomen. Hun lichamen werden uit zee gehaald voor het Griekse eiland Agathonisi. De Griekse kustwacht vermoedt dat er een vluchtelingenboot is gezonken.

Voor het Griekse eiland Agathonisi, in het oosten van de Egeïsche Zee, tussen Griekenland en Turkije, zijn 15 lichamen uit het water gehaald, onder wie zeker vijf kinderen. Vermoedelijk is er een vluchtelingenboot gezonken.

Drie mensen, twee vrouwen en een man, konden de kust te bereiken en hebben de autoriteiten verwittigd. De drie vertelden dat ze “in een houten boot zaten toen die plots begon te zinken, er waren naar schatting 22 mensen aan boord”. Waarom de boot plots begon te zinken, is niet duidelijk. Ook het totale aantal mensen op de boot is niet gekend.

Er werd meteen een grote zoekactie opgezet. Drie vliegtuigen, Griekse marine- en kustwachtschepen, een schip van het Europese grensagentschap Frontex en privéboten zoeken in het gebied naar vermisten.

Akkoord EU en Turkije 2 jaar oud

Ondanks de overeenkomst tussen de Europese Unie en Turkije, die morgen exact twee jaar oud is, wagen nog steeds tientallen tot honderden mensen zich wekelijks aan de gevaarlijke oversteek, in vaak zeer gammele boten.

Toch is, door het akkoord, de vluchtelingenstroom via deze route verminderd. Tegelijk blijft Griekenland worstelen met de opvang van vluchtelingen die in het land blijven aankomen.

Archieffoto
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen