Video player inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Marc Snyder

Elke zaterdag laat onze Amerikacorrespondent Björn Soenens een gewone Amerikaan aan het woord. Dit is het verhaal van Marc Snyder, 56 jaar, uit Manitou Springs, Colorado.

Marc Snyder is een inwijkeling. Hij is advocaat, groeide op in de Amerikaanse hoofdstad Washington, D.C. Hij werd verliefd op de bergen van Colorado: de natuur, het buitenleven, de wilde, dieren, de gezonde lucht. 

Met zijn Texaanse vrouw uit El Paso en zijn twee dochters begon hij een nieuw leven in de bergstaat. De advocaat werd zelfs burgemeester van Manitou Springs, in 2010. Marc heeft grote ambities en droomt ervan om ooit senator te worden in het Congres. Nu loopt hij zich warm voor de verkiezingen van het staatsparlement in Colorado. 

Er komt een revolutie die de Amerikaanse samenleving ingrijpend zal veranderen

Hij betreurt de diepe verdeeldheid waaronder Amerika nu gebukt gaat, en denkt dat er soort revolutie komt die de Amerikaanse samenleving ingrijpend zal veranderen. Marc maakte als burgemeester van Manitou Springs cannabis legaal voor alle doeleinden. Het maakte zijn gemeente daardoor een stuk minder misdaadgevoelig, en vooral een stuk rijker, door een flinke stijging van de belastingsinkomsten door de gelegaliseerde wiet.

Allemaal Amerikaan

VS-correspondent Björn Soenens reist op zijn reportagereizen kriskras door Amerika en komt veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn verhaal en onze man tekent die graag op.  In de loop der weken en maanden zullen de korte videoverhalen van al die Amerikanen een soort staalkaart vormen van de Verenigde Staten, een doorsnee van de diversiteit. Een soort State of the Union.

Hoe staat het land ervoor? Wat denken de gewone Amerikanen zelf? Waar dromen Amerikanen van? Wat hopen ze? Waar zijn ze bang voor? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? In korte videogetuigenissen vertellen ordinary Americans – terwijl ze recht in de camera kijken - wie ze zijn, waar ze vandaan komen, en wat ze verwachten van hun leven. 

Meest gelezen