Uw bank rekent u steeds meer geld aan: tot 500 euro per jaar

De prijzen die u moet betalen voor een zichtrekening, een kredietkaart of een buitenlandse overschrijving zijn in twintig jaar tijd met 80 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie die De Tijd heeft opgevraagd. De verschillen tussen banken onderling is groot, maar door de ingewikkelde prijsstructuur is het niet makkelijk om banken met elkaar te vergelijken.

Het leven wordt sowieso duurder, maar bankkosten zijn in verhouding veel duurder geworden. Op twintig jaar tijd zijn de bankkosten 80 procent gestegen, terwijl de inflatie met 46 procent is gestegen.

Een gemiddeld Belgisch gezin betaalt volgens een schatting van de FOD Economie 51,6 euro per jaar aan bankkosten. Afhankelijk van welke diensten je gebruikt bij een bank, een kluisje huurt of vaak geld afhaalt buiten de EU, kunnen die kosten zelfs oplopen tot bijna 500 euro per jaar.

Er bestaan grote verschillen tussen banken onderling, maar het is moeilijk om de prijzen te vergelijken. Er zijn immers verschillende zaken waar banken geld voor aanrekenen: het huren van een kluis, het hebben van een kredietkaart of het openen van een zichtrekening.

De Tijd heeft een vergelijkende studie gedaan: Argenta kwam daar telkens als goedkoopste bank uit.

In twee van de drie testen was Belfius het duurst, in de derde test kwam ING als duurste uit de bus.

Meest gelezen