© Geert Van Hoeymissen

Bijna 40 miljoen euro extra voor podiumkunsten dankzij tax shelter

Eind 2016 kwam er een uitbreiding van de tax shelter van film naar podiumkunsten. In het eerste jaar van dat systeem vloeide exact 38.794.612 euro naar theaters, klassieke muziekgezelschappen en andere beoefenaars van podiumkunsten. Hoewel dat nog een raming is - het gaat om voorlopige cijfers - hebben alle betrokkenen het over een succes.    

De tax shelter voor audiovisuele producties, voor film en video dus, bestaat al 14 jaar. Het systeem schoof honderden miljoenen naar de beeldsector. De bloei van de Vlaamse film is daar ongetwijfeld een gevolg van. Bij de tax shelter krijgen investeerders die geld pompen in cultuur een fiscaal voordeel. Het systeem bestaat ook in Wallonië. Uiteraard is het de federale minister van financiën die de knoop doorhakt.   

Vlaams minister van cultuur, jeugd en media Sven Gatz (open VLD) en zijn franstalige evenknie Alda Greoli (cdH) stelden eind 2016 aan federaal minister van financiën Johan Van Overtveldt voor om de tax shelter te verruimen tot alles wat op een podium gebeurt. De wet werd getekend op kerstdag 2016.  

Toeters en bellen

204 culturele organisaties, grote en kleine, hebben extra fondsen gekregen. Een deel van dat geld komt maar dit jaar vrij. Een derde van de subsidie gaat naar klassieke muziek in al zijn vormen, een kwart naar musical en een tiende naar theater. Sven Gatz is overtuigd dat het systeem snel ruimere bekendheid krijgt.  

Ik hoop dat de organisaties die tot nog toe aarzelden om in deze vorm van aanvullende financiering mee te stappen, op grond van deze mooie resultaten snel mee op de kar van de tax shelter springen.  

Sven Gatz

De cijferdans

Per sector bekeken staat musical bovenaan met 10 miljoen euro. Met zowat een miljoen minder komt opera op de tweede plaats. Ballet ontvangt 5 miljoen euro extra. Theater kan 3,55 miljoen meer uitgeven aan producties, en allerlei totaalspektakels kunnen op 3,36 miljoen rekenen. Klassieke muziek en muziektheater zitten met elk tussen 2,8 en 2,9 miljoen in elkaars buurt. Dans tenslotte krijgt bijna 1,67 miljoen.   

JOKKO

Meest gelezen