Ode aan de Vlaamse leerkracht, daarom zijn ze bij de beste van de wereld

De Vlaamse leraar Koen Timmers mag dan wel net naast de titel van "beste leerkracht ter wereld" gegrepen hebben, hij haalde wel de top 10, toch ook al een heuse prestatie.  Naar aanleiding van die verkiezing lanceerden we op onze Facebookpagina volgende oproep: wie is voor u persoonlijk de beste leerkracht ter wereld en waarom?

Leraar Rik Deweerdt, zeker weten! Hij was mijn leerkracht Latijn in "Het Spijker" in Hoogstraten. Een immer bedaarde man met een wijd uitstaand krullenkapsel tot op zijn schouders waardoor hij leek op een Romein. Hij gaf zeer bevlogen les en leerde me vertalen, scanderen en ruimer kijken. En na ons eindexamen in juni bracht hij Asterix en Obelix mee in het Latijn. Ik las net dat hij vorig jaar werd aangesteld als dorpsdichter in Ravels en dat hij al 50 jaar gedichten schrijft.  Hij is intussen 74 jaar. Topleerkracht! ~ Martine

Ik denk aan iemand die jaren geleden voor de klas stond. Lang voor zijn naam een bel deed rinkelen. Hij gaf Nederlandse literatuur en iedereen ging met goesting naar de les. We zaten vaak al 10 minuten voor de les klaar en langer blijven omdat de les nog niet gedaan was, was nooit een probleem. Neen geen simpele les - de materie was niet te onderschatten. Hij was een strenge maar uiterst begeesterende leerkracht. Hij gaf je gewoon "goesting" om te lezen en hij maakte je nieuwsgierig. Je zou zo naar de bib lopen om James Jocye, Proust of anderen te lezen. De plaats? Het was in de Schapulierstraat in Gent . Zijn naam? Stefan Hertmans. Doet dat een belletje rinkelen? Af en toe probeer ik nog de tekst te herinneren die hij - na uuuuren zagen en smeken van de hele klas - eens voorgelezen had. Iets met een engel - een toen nog onuitgegeven werk. ( Is het ooit verschenen? Geen idee ) ~ Tamara

De persoon voor wie je met plezier extra leerde, die je liet dansen in de klas maar evengoed streng kon zijn als het nodig was. Dat was Guido Dewinter. Hopelijk hebben mijn kinderen zo'n leraar/lerares in de volgende jaren als titularis. ~ Elisabeth

Luc Borgions maakte elke les interessant en leerrijk met een enthousiasme dat zo aanstekelijk was dat we zelfs onze "speeltijd" oversloegen. Van fysica tot massamedia. ~ Ineke

Meester Desseyn in het VTI Oostende en jammer genoeg overleden. Hij gaf P.O, maar er werden meer moppen verteld tijdens die 2 uur dan wat anders. Heerlijke man! ~ Pascal

De meest inspirerende leraar die ik ooit gehad heb is Ides Callebaut. Hij reikte net als in een gedichtje van Shel Silverstein een brug aan die tot halverwege reikte. De rest moet ik zelf doen. Een ‘meester’ in zijn vak en ook als mens! Hij heeft mij zowel op persoonlijk als op professioneel vlak beïnvloed waardoor ik hoop ook zelf het verschil te kunnen maken in het Vlaamse onderwijslandschap. ~ Els

We zaten vaak al 10 minuten voor de les klaar en langer blijven omdat de les nog niet gedaan was, was nooit een probleem.

Tamara

Kristof De Craene omdat hij doet wat elke leerkracht zou moeten kunnen: leerlingen warm maken voor zijn vak en daarnaast ook een goede mentor voor ze te zijn. Tijdens een lastige stageperiode kon ik hem opbellen om tips te krijgen en kreeg ik veel steun en de bemoedigende woorden die ik nodig had om door te gaan. Zoals deze leerkracht zijn er maar weinig, 1 uit de 1000 is hij! Bedankt voor die drie prachtige jaren in de Vives. Elke les was een plezier. ~ Emmy

Mevrouw Eneman van Het Heilig-Grafinstituut in Turnhout.  Ze leerde mij in het 4e en het 5e middelbaar nadenken. Haar lessen geschiedenis gingen razendsnel voorbij en wie een ogenblik minder aandachtig was, was al snel de draad kwijt. Maar ze leerde mij de parallellen zoeken tussen heden en verleden; ze leerde mij om beknopt, maar altijd volledig, verbanden tussen personen, gebeurtenissen, ... te verwoorden. Vaardigheden die altijd van pas komen. ~ Margo

Ilse Lerouge, een leerkracht die altijd goedlachs en vol passie voor de klas verschijnt. Als leerkracht moet je je leerlingen goesting geven om zich te verdiepen in een onderwerp/vak en mevrouw Lerouge kon dat als geen ander. Ze weet perfect hoe ze met jongeren moet omgaan en als je een probleem had kon je steeds bij haar terecht. Ik spreek hier niet enkel in naam van mezelf maar in naam van heel wat leerlingen uit het Guldensporencollege Plein. Ze is een voorbeeld voor velen, zeker voor mij als studente in het onderwijs. We missen je enorm mevrouw!   ~ Flore

Meest gelezen