Video player inladen...

Eerste contact met Kind en Gezin al tijdens zwangerschap, niet meer in ziekenhuis

Moeders en vaders krijgen de eerste uitleg over babyzorg voortaan nog voor de bevalling, thuis of in een consultatiebureau, van Kind en Gezin.

Het is al 60 jaar traditie  dat een pas bevallen moeder nog in de kraamkliniek bezoek krijgt van een verpleegkundige van Kind en Gezin, met goede raad. Maar de tijden zijn veranderd. Moeders blijven minder lang in de kraamkliniek. In 2000 was dat nog gemiddeld vijf dagen, nu nog vier en er zijn plannen om dat nog in te korten. Op zo’n korte tijd is het erg druk in de kraamkliniek, met hulpverleners en visite.

Hoe vroeger hoe beter

Daarom heeft Kind en Gezin beslist om het ziekenhuisbezoekje te schrappen, en aanstaande moeders en vaders al voor de geboorte van een kind te adviseren, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Dat kan met een huisbezoek, of in een consultatiebureau in de buurt. "Het is een voordeel om eerder in contact te komen met ouders die een baby verwachten, omdat je van meet af aan ondersteuning kunt bieden, bijvoorbeeld als ze vragen hebben over kinderopvang," zegt Leen Dubois, woordvoerster van Kind en Gezin.

Dit jaar moeten ouders het eerste contact nog zelf aanvragen via de website van Kind en Gezin of de gynaecoloog. Vanaf volgend jaar krijgt Kind en Gezin automatisch de gegevens van zwangere vrouwen, als ze de geboortepremie aanvragen. Dan worden moeders en vaders gecontacteerd om eventueel een afspraak te maken. Want alles blijft vrijwillig.

Meest gelezen