Kennedy spreekt postuum: speech die president nooit gaf nu te horen dankzij spraaktechnologie

De toespraak die de Amerikaanse president John F. Kennedy zou geven op de dag dat hij werd vermoord is nu te horen uit zijn eigen mond. Een Schots spraaktechnologiebedrijf heeft daarvoor de klank van zijn andere speeches gebruikt.

Op 22 november 1963 moest president John F. Kennedy speechen in de Dallas Trade Mart, voor de Citizen’s Council. Hij zou het hebben over de plaats van de VS in de wereld en de kostprijs van veiligheid. Maar onderweg werd hij doodgeschoten in zijn open auto. Die beelden zijn in het collectief geheugen gebrand.

AP1963

Nu heeft het Schotse spraaktechnologiebedrijf CereProc Kennedy's stem gebruikt om de speech die hij nooit gaf te reconstrueren. De technologen putten uit de opgenomen klank en de teksten van 831 eerdere toespraken. 

Fonetische eenheden

Voor de speech in Dallas moesten ze 2590 woorden zoeken en die op een aanvaardbare manier aan elkaar lijmen. Ze werkten met “fonetische eenheden” om alles zo natuurlijk mogelijk te laten klinken. Vooral de intonatie bleek een taaie klus, en ook alle achtergrondgeluiden verschilden sterk.  Uiteindelijk kwam er artificiële intelligentie aan te pas. 

De spraaktechnologen hopen hun techniek nu ook toe te passen bij mensen die hun stem hebben verloren. Als er vroeger stemopnames zijn gemaakt, dan kan iemand die gebruiken om nieuwe woorden en zinnen te produceren, in plaats van de robotklanken uit een computer.

Meest gelezen