Partners van mensen met pedofiele gevoelens hebben belangrijke rol in preventie seksueel kindermisbruik 

'Stop it Now! Vlaanderen', de hulplijn voor mensen met pedofiele gevoelens en hun omgeving, lanceert een nieuwe campagne op radio en sociale media. De campagne moet de naamsbekendheid verhogen zodat seksueel misbruik nog beter preventief kan worden aangepakt. 

Met de nieuwe campagne wil 'Stop it Now!' de sociale omgeving, maar vooral de partners van mensen met pedofiele gevoelens, sensibiliseren om bij vragen, vermoedens en bezorgdheden de hulplijn te contacteren. "Partners van pedofielen of pedoseksueel misbruikers hebben vaak het gevoel alleen te staan met hun problemen en bezorgdheden. Het stigma leeft ook bij hen voort. Daarom is het belangrijk ook voor hen een aanbod te voorzien”, zegt Minne De Boeck, criminologe Universitair Forensisch Centrum (UFC).

Daarnaast spreekt de campagne ook mensen aan die misbruikbeelden van minderjarigen hebben bekeken en dit gedrag willen stoppen. In de radiospot wordt duidelijk hoe een man en een vrouw beiden lijden onder de problematiek. In het filmpje op de sociale media maakt Stop it Now! duidelijk dat ze ondersteuning kunnen bieden aan iedereen die te maken krijgt met pedofilie.

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

Stop it Now!' bestaat intussen tien maanden, en werd van 19 mei tot en met 1 maart 375 keer gecontacteerd. Van de mensen die contact opnamen kampte 31 procent met pedofiele gevoelens en had 20 procent beelden van misbruik van minderjarigen bekeken. In zes procent ging het om recidivepreventie en waren de contactnemers personen die ooit feiten van seksueel misbruik van minderjarigen pleegden. Stop it Now! heeft aan deze personen informatie, advies en ondersteuning geboden. Daarnaast werden 48 personen doorverwezen voor een langduriger behandeltraject. In 23 procent van de gevallen ging het om mensen die bezorgd zijn om anderen: 15 procent dichte naasten en 8 procent professionals. Bij die dichte naasten waren 15 partners.

De hulplijn maakt zich wel zorgen over de tientallen mensen die contact opnamen omdat ze kampten met zelfmoordgedachten. De medewerkers van de hulplijn kregen daarvoor intussen aangepaste vorming. 

Meest gelezen