Video player inladen...

Ook Vlaams slachthuis verkocht vervallen vlees

Na het vleesschandaal bij Veviba in Bastenaken blijkt dat ook een Vlaams slachthuis vlees heeft verkocht voorbij de houdbaarheidsdatum. Het slachthuis in kwestie, Vanlommel uit Olen, benadrukt dat het niet om fraude gaat, maar om een menselijke fout. Het parket is in januari op de hoogte gesteld van de zaak, enkele maanden na de feiten.

Het schandaal rond Veviba zou volgens de RTBF, die het nieuws naar buiten bracht, geen geïsoleerd geval zijn. Een ander Belgisch vleesbedrijf zou in augustus 2017 vervallen vlees hebben geleverd aan de Kosovaarse groothandelaar die ook genoemd werd in de zaak rond Veviba.

Een woordvoerder van het Kosovaarse agentschap voor de voedselveiligheid heeft aan de RTBF bevestigd dat ze vorige zomer 20 ton diepgevroren kalfsvlees van een slachthuis uit Olen in beslag hebben genomen op de grens met Albanië. Een deel van dat vlees zou voorbij de houdbaarheidsdatum zijn geweest.

Het slachthuis Vanlommel zelf benadrukt dat het om een menselijke fout gaat. "We nemen onze verantwoordelijkheid volledig op", reageert de firma aan de RTBF. "Het vlees is vernietigd en de klant is voor de schade vergoed." Het bedrijf benadrukt dat het niet om fraude gaat. "De etiketten waren in orde, maar het klopt dat de houdbaarheidsdatum overschreden was."

In een reactie aan VRT NWS benadrukt commercieel directeur Johan Heylen nogmaals dat het niet om moedwillige fraude gaat. "Er is geen etiketfraude gepleegd, want de originele etiketten waren aanwezig. Maar intern is een menselijke fout gebeurd waardoor twee pallets geladen werden, waarvan het niet de bedoeling was."

Het gaat om twee pallets, op een lading van 20 ton vlees die bestemd was voor Kosovo. "Daarbij werden twee pallets, die in juli vervallen waren, verkeerd geladen", legt Johan Heylen uit. "Dat vlees, met een houdbaarheid van twee jaar, was een drietal weken vervallen."

"Deze pallets stonden ook achteraan de vrachtwagen. Die achterste pallets worden het eerst gecontroleerd bij een veterinaire keuring aan een grenspost. Dat bewijst dat we geen fraude wilden plegen", aldus Heylen.

Hoe kon deze vergissing dan gebeuren? "We hebben dit intern onderzocht en de persoon die dit gedaan heeft erop aangesproken", aldus de commercieel directeur van het bedrijf, die tot slot laat weten dat het de eerste keer is dat het bedrijf op zo'n fout werd betrapt. 

Video player inladen...

Parket pas sinds januari op de hoogte

Hoewel de feiten al van vorige zomer dateren heeft het parket van Antwerpen pas in januari van dit jaar een opsporingsonderzoek geopend. Bij het parket is te horen dat ze pas in januari zijn ingelicht door het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV).

Het is niet duidelijk waarom het voedselagentschap zolang gewacht heeft om het parket in te lichten. In Kosovo is te horen dat ze na de inbeslagname en vernietiging van het vlees onmiddellijk het FAVV hebben verwittigd.

"Niet alleen vlees, ook systeem is rot"

De N-VA roept op tot een "grondig gerechtelijk onderzoek". Kamerleden Yoleen Van Camp en Renate Hufkens vragen dat het FAVV haar rol ernstig neemt. "Controles moeten proactiever, sneller en doortastender. Bovendien is er dringend nood aan een betere communicatie tussen de verschillende betrokken instanties, maar ook naar de consument", klinkt het.

Volgens Ecolo-Groen is een doorlichting van het FAVV alleen onvoldoende om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen. “Niet alleen het vlees is rot, maar het hele systeem", zegt Kristof Calvo (Groen) aan VRT NWS. "Mensen moeten wat er op hun bord ligt kunnen vertrouwen en dat kan maar als we de hele vleessector doorlichten."

Video player inladen...

Meest gelezen