copyright VOATiengViet

Phan Van Khai overleden, architect van het moderne Vietnam

In Ho Chi Minhstad, het vroegere Saigon, is gewezen Vietnamees premier Phan Van Khai overleden. Hij was de architect van het economische succes van zijn land na de verschrikkelijke Vietnam-oorlog, hij koos voor het Chinese model, en opende zijn land voor de wereld. Phan was 84.   

Phan Van Khai was premier van 1997 tot 2006, een heel belangrijke periode in de geschiedenis van het Zuid-Oost-Aziatische land. Hij loodste Vietnam de Wereldhandelsorganisatie WTO binnen, en bezocht de Verenigde Staten, de vroegere aartsvijand. Ook met Japan en andere westers gezinde landen legde hij contacten. Gevolg: de Vietnamese economie groeide spectaculair, Vietnam werd een Aziatische tijger.

Phan opteerde voor het Chinese model, een relatief vrije economie dus binnen een eenpartijstaat. Communistische partijbonzen bleven wel een dikke vinger in het bedrijfsleven houden.    

Phan was een groot politicus en technocraat omdat hij als een van de weinige Vietnamese leiders verstand had van economie.  

Economisch adviseur Pham Chi Lan

Van communistisch rebel tot politiek hervormer

Phan was maar 14 toen hij de wapens opnam tegen de Franse kolonisator. Na het einde van het koloniale tijdperk en de splitsing van het land in 1954, trok hij naar het noordelijke communistische deel van Vietnam. Hij studeerde in de Sovjet-Unie en ging na de oorlog in de stedelijke politiek in Ho Chi Minhstad. Van 1985 tot 89 was hij burgemeester in de voormalige Zuid-Vietnamese hoofdstad.

In 1997 werd hij minister en later premier. Hij koos voor het Chinese voorbeeld, wat vreemd kan lijken omdat China en Vietnam niet echt goede vrienden zijn. Maar de pragmatische Phan zag niets in een Sovjetmodel of in het stalinisme van Noord-Korea. Hij overleed op de vijftigste verjaardag van het drama van My Lai.  Woensdag 21 maart begint op Canvas de tiendelige prestigieuze BBC-reeks "The Vietnam War", met veel nooit vertoonde beelden en nieuwe getuigenissen.

Phan Van Khai bij Georges Bush jr., foto VietnamFinance

Meest gelezen