Video player inladen...

Uitzonderlijk koude 17 maart en komende nachten wordt het nog kouder

De sneeuw die momenteel op verschillende plaatsen in Vlaanderen valt, blijft niet echt liggen op de weg. Maar de wegen kunnen wel nog steeds glad worden, waarschuwt het Agentschap Wegen en Verkeer. Het is sinds 1909 geleden dat het op 17 maart nog zo koud was. En komende nachten wordt het nog kouder. 

De voorspelde sneeuw van afgelopen nacht bleek vanochtend uiteindelijk minder intens te zijn dan verwacht. In het noorden van Vlaanderen vielen er witte vlokken, maar voorts is het op de meeste plekken droog gebleven. 

Maar in de loop van de voormiddag is het op verschillende plaatsen toch lichtjes beginnen sneeuwen. "De sneeuw blijft vooral liggen op daken, bomen en auto's, maar niet echt op de weg", zegt weerman Frank Deboosere. Hoe dan ook blijft het een hele dag vrij koud, met temperaturen rond het vriespunt en een koude wind. 

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft afgelopen nacht preventief 700 ton zout gestrooid en waarschuwt voor gladheid op de weg vandaag. Het Agentschap blijft de toestand opvolgen en er zal opnieuw worden uitgereden als het nodig is. 

Nog kouder

Voor de tijd van het jaar is het uitzonderlijk koud. We moeten  al teruggaan naar 1909 voor zo'n lage temperaturen. Toen was het zo'n 2,7 graden op 17 maart. Vandaag lag de maximum temperatuur rond de 2,5 graden. Ook de komende dagen voorspellen ze bar winterweer. Mogelijks sneuvelt er dan opnieuw een dagrecord. 

Komende nacht wordt het nog een stukje kouder, met temperaturen tussen -3 en -7 graden.  Morgen zullen er vooral in het zuiden sneeuwvlokken vallen, maar ook dan blijft het in het hele land koud. De temperaturen gaan niet hoger dan 1 graad, met ook dan een sterke wind.

De nacht van zondag op maandag wordt de koudste van deze korte winterprik. Dan zou het -5 tot -6 graden worden. "Dat we zo laat op het seizoen nog zulke temperaturen moeten aankondigen, is toch wel vrij uitzonderlijk", zegt Frank Deboosere.  Vanaf dinsdag wordt het weer wat warmer.

Meer informatie?

Meer informatie over het weer vindt u op onze weerpagina

Video player inladen...

“De nacht van zondag op maandag verwachten we -6 graden”

Meest gelezen