Video player inladen...

Topman Voedselagentschap verwerpt kritiek: "We leggen dierenartsen niet op hoe ze moeten controleren"

Herman Diricks, de topman van het Voedselagentschap, vraagt meer hulp van het gerecht in de strijd tegen georganiseerde vleesfraude. De kritiek van dierenartsen in vleesbedrijven verwerpt hij categoriek.

Zelfstandige dierenartsen controleren vleesverwerkende bedrijven in opdracht van het Voedselagentschap. Maar ze hebben kritiek. Ludo Muls, woordvoerder van zo’n 900 dierenartsen, zegt dat de vergoeding tegenvalt en dat het Voedselagentschap hun bevindingen niet altijd au serieux neemt.

Dat klopt niet, zegt Herman Diricks, gedelegeerd bestuurder van het Voedselagentschap.  “Ik denk dat de heer Muls vooral zichzelf vertegenwoordigt. Er is wel degelijk overleg met de dierenartsen.” Diricks noemt geregelde overlegmomenten, een intranet en de mogelijkheid tot opleiding. “Het klopt ook niet dat wij aan de dierenartsen zeggen hoe ze moeten controleren, dat strookt niet met de waarheid.”

Herman Diricks breekt in De Standaard ook een lans voor meer samenwerking met het gerecht. “Als het gaat om goed georganiseerde fraude, hebben we de hulp nodig van het gerecht en zijn toolbox. Een onderzoeksrechter beschikt over middelen die wij niet hebben, “ verduidelijkt Diricks aan VRT NWS. Dat gebeurt nu al, maar het zou nog moeten worden uitgebreid, vindt hij. “Het Agentschap doet routinecontroles; er is ook een nationale opsporingseenheid, maar ook die heeft niet de middelen waarover het gerecht beschikt.”

Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen zit al enige tijd in de hoek waar de klappen vallen, naar aanleiding van de fraude in het slachthuis Veviba in Bastogne. 

Meest gelezen