De Wever: "Joden vermijden conflicten, dat is het verschil met moslims"

De N-VA wil zich in de komende verkiezingscampagnes profileren op identiteit. In een interview met de krant "De Zondag" verduidelijkt partijvoorzitter Bart De Wever zijn standpunt daarover. "De software van onze identiteit staat onder druk, namelijk de waarden en normen van onze verlichting." Volgens De Wever hebben "veel migranten de verlichting niet doorgemaakt". "Dat verplicht ons om opnieuw duidelijk te zeggen wie we zijn."

"Massamigratie zet het debat weer op scherp", aldus De Wever. "De God van het christendom is een gezellige God geworden: aanwezig op moeilijke momenten, afwezig in het dagelijkse leven. Een mens bepaalt zelf wat hij eet en met wie hij slaapt. Maar dan duikt Allah op die wel het dagelijkse leven wil regelen. Dat zorgt voor spanningen."

"Orthodoxe joden hechten ook veel belang aan uiterlijke tekenen van geloof", vervolgt De Wever. "Maar zij aanvaarden de consequenties daarvan. Ik heb nog geen orthodoxe jood gezien die een loketfunctie in Antwerpen wil. Dat is het verschil. Moslims eisen hun plek op in de publieke ruimte, in het onderwijs, met hun uiterlijke geloofstekenen. Dat zorgt voor spanningen."

Over repatriëringen naar Soedan: "Waar blijven de excuses voor Theo Francken?"

"Door de valse menslievendheid van links lijkt elk ander discours keihard. Dat is de valstrik die links spant. Alles is onmenselijk, zelfs de wet toepassen. Theo Francken (staatssecretaris voor Asiel en Migratie, red.) had zogezegd bloed aan zijn handen omdat hij Soedanezen terugstuurde. Nu blijkt dat er niet gefolterd werd. Waar blijven de excuses?"

Zal N-VA in 2019 opnieuw in de regering stappen zonder communautair programma?

N-VA stapte na de vorige verkiezingen in de federale regering zonder communautaire eisen. De vraag is of de partij in 2019 bereid zal zijn om hetzelfde te doen.

 "Ik ga niets zeggen dat ons op voorhand uitsluit", zegt De Wever daarover. "In 2010 zijn we buitenspel gezet. Dat willen we geen twee keer meemaken."

Toch blijft een staatshervorming op termijn onvermijdelijk voor N-VA. "De federale regering voert hervormingen door. Maar die zijn niet structureel beveiligd. Als morgen in Wallonië het blok van PS, Ecolo en PVDA incontournable wordt, zal de trein weer ontsporen."

"Het confederalisme is een instrument om hervormingen structureel te maken, het is geen doel op zich."

Het volledige interview is te lezen op de website van "De Zondag".

Peeters: "Burgemeester moet gemeenschappen verbinden, niet uit elkaar spelen"

Kris Peeters (CD&V), de uitdager van De Wever bij de gemeenteraadsverkiezingen, heeft via Twitter zijn ongenoegen laten blijken over diens uitspreken. "Een burgemeester moet een burgervader zijn voor alle inwoners. Gemeenschappen verbinden in plaats van ze uit elkaar te spelen", klinkt het. 

Eenzelfde geluid is te horen bij Wouter Van Besien, die voor Groen naar de Antwerpse burgemeesterssjerp dingt. "Een stad bouw je op met al haar inwoners, niet door ze te veralgemenen en bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten."

Meest gelezen