Video player inladen...

Vlaamse leraar Koen Timmers grijpt naast titel "beste leerkracht ter wereld"

Onze landgenoot Koen Timmers is niet "de beste leerkracht ter wereld" geworden in Dubai. De prijs, een initiatief van de Varkey Foundation, ging wel naar de Britse lerares Andria Zafirakou.

De Britse Andria Zafirakou mag zich de ‘beste leerkracht ter wereld’ noemen. Ze won in Dubai de ‘Global Teacher Prize’, in initiatief van de Varkey Foundation. Het is een prijs die wordt uitgereikt aan een leerkracht die een opmerkelijke bijdrage aan zijn of haar beroep heeft geleverd. Zafirakou wint 1 miljoen dollar.

Er waren tien eindfinalisten. Eén daarvan was onze landgenoot Koen Timmers. Hij was genomineerd omdat hij wereldwijd leerlingen en leerkrachten verbindt. Zo geeft hij onder andere via skype les aan scholen in een Keniaans vluchtelingenkamp.

Timmers, een leraar webdesign aan CVO De Verdieping in Heusden-Zolder en lector aan de Hogeschool PXL in Hasselt, maakte al voor het tweede jaar op rij deel uit van de top vijftig. Dit jaar kon hij doorstoten naar de top tien. Hij werd genomineerd door enkele buitenlandse leerkrachten die al samen met hem aan een project gewerkt hebben. Hij is de eerste Belg ooit die genomineerd was voor de prijs.

De Limburgse leraar heeft twee internationale projecten lopen: één waarbij kinderen in Afrikaanse vluchtelingenkampen les krijgen via Skype en een ander waarbij scholen uit de hele wereld met elkaar verbonden worden door een webplatform over klimaat.

Als Timmers de prijs zou gewonnen hebben, had hij al een bestemming voor het geld. "Een miljoen dollar is heel veel geld. Ik heb altijd gezegd dat ik dat aan educatieve projecten zou geven over de hele wereld. Ik denk dat ik er knappe dingen mee kan doen die het onderwijs gaan versterken." Benieuwd wat Andria Zafirakou met het geld gaat doen.

Meest gelezen