Video player inladen...

Jambon: "Beursgang Belfius moet er komen"

Regeringspartij N-VA blijft vasthouden aan een gedeeltelijke privatisering van Belfius. De regering moet het licht op groen zetten, maar CD&V koppelt dat aan een oplossing voor Arco. Maar die Arco-oplossing is er nog niet en de tijd voor de beursgang van Belfius dringt. N-VA wil daar hoe dan ook mee doorgaan.

De voorbereidingen voor een beursgang van Belfius zijn zo goed als klaar. Het enige wat nog ontbreekt is de goedkeuring van de federale regering. Als dat groen licht gegeven is kan Belfius nog voor de zomer naar de beurs.  CD&V koppelt daar een oplossing voor de 800.000 Arco-coöperanten aan. Het is maar de vraag is of die oplossing de komende dagen kan worden gevonden. Dat deed dan weer twijfel ontstaan of de beslissing voor een beursgang van Belfius wel zou worden genomen.

Vicepremier Jan Jambon zegt nu dat die beursgang van Belfius er moet komen. "De overheid moet niet bankieren. We hebben de banken in 2008 bijgesprongen, maar het is niet de kerntaak van de overheid", zegt Jambon aan VRT NWS. Die privatisering heeft volgens Jambon nog een ander voordeel. "We kunnen zo de schuldgraad voor het einde van de legislatuur doen zakken tot onder de 100%. Eén van de elementen om die schuldgraad te doen zakken is een aantal overheidsparticipaties van de hand doen. Belfius is daar een goed voorbeeld van." 

Meest gelezen