Koerden protesteren in Leuven tegen Turkse bombardementen op Afrin

Een tiental leden van de Koerdische organisatie Hevi heeft zondagavond aan het Leuvense station geprotesteerd tegen de Turkse bombardementen op de stad Afrin in het noorden van Syrië.

Ze toonden een spandoek met daarop de tekst "er is een genocide onderweg naar Afrin" en deelden pamfletten uit aan de duizenden studenten die van de trein stapten.

Volgens Hevi hebben de Turkse bombardementen en belegering van de stad de afgelopen weken geleid tot de dood van vele burgers en dreigt een nog grotere humanitaire ramp. "Duizenden zijn de stad reeds ontvlucht, maar er zijn nog veel burgers in de stad die gevaar lopen. Ook heeft Erdogans leger de watertoevoer naar de stad afgesneden waardoor vrouwen, mannen en kinderen al dagen niets meer te drinken hebben", aldus Hevi.

De organisatie roept de NAVO en de EU op om druk uit te oefenen op Turkije "om deze verschrikkingen te doen stoppen". Omdat de Koerdische troepen, die momenteel Afrin verdedigen, de afgelopen jaren de belangrijkste grondtroepen waren die samen met de internationale coalitie IS bestreden in Syrië, komt bovendien de vernietiging van de laatste stukken IS-grondgebied in gevaar.

Meest gelezen