Onderzoek UHasselt: "Mannen verplaatsen zich voor ontspanning, vrouwen voor boodschappen en kinderen"

Het jaarlijkse verplaatsingsonderzoek van de universiteit Hasselt bevestigt dat het traditionele rollenpatroon nog niet doorbroken is. Voorts is de auto - met voorsprong - nog altijd het meest gebruikte vervoersmiddel, maar de fiets wordt de laatste drie jaar wel wat meer gebruikt dan voorheen.

Bij verplaatsingen naar het werk, is er al een verschil: mannen doen het meer dan vrouwen. Dat komt vooral omdat vrouwen vaker een deeltijdse jobs hebben. Maar de verschillen worden nog opvallender bij verplaatsingen in de vrije tijd. Vrouwen gaan de deur uit voor boodschappen, winkelen en iemand brengen of halen, terwijl mannen de vrouwen ruimschoots overtreffen qua verplaatsingen voor ontspanning, sport en cultuur.

Vrouwen gaan iets meer met de bus en te voet dan mannen en heel wat meer als autopassagier. De man zit aan het stuur.

(Lees verder onder de grafiek:)

De Vlaming koestert zijn auto

De auto blijft veruit het belangrijkste vervoersmiddel.  Ongeveer 65 procent van de verplaatsingen wordt met de auto afgelegd, hetzij als bestuurder, hetzij als passagier. Vanaf het moment dat er meer dan 1 kilometer afgelegd moet worden, komt de auto al als winnaar uit de bus.

Het overgrote deel van de Vlamingen verkiest de auto voor woonwerkverkeer, voor boodschappen én voor ontspanning. Enkel om naar school te gaan, te joggen en te wandelen nemen we de auto minder.

Afstanden minder dan 1 kilometer worden dan weer grotendeels te voet of met de fiets gedaan. Ook voor afstanden tot 3 à 5 kilometer kiest 1 op de 4 voor de fiets. Maar verder dan dat, fietsen de meesten onder ons niet. Tenzij het om recreatief fietsen gaat, dan zijn er wel wat liefhebbers voor stevige afstanden.

Lees verder onder de grafiek:

Wie gaat met de bus of de trein?

Het openbaar vervoer blijft steken op 5 procent van de verplaatsingen. Meestal is dat om te gaan werken of naar school te gaan. Bus, tram of metro voor de relatief kortere afstanden en door leerlingen en studenten. Om te gaan werken en meteen ook voor langere afstanden is de trein meer voor de hand liggend. 

Meest gelezen