Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meer dan 50.000 betogers in Slovakije protesteren tegen de regering, na moord op journalist

In Slovakije kwamen de afgelopen dagen meer dan 50.000 betogers de straat op om te protesteren tegen de regering. Ze eisen vervroegde verkiezingen en willen een grondig onderzoek naar de moord op een Slovaaks onderzoeksjournalist en zijn verloofde. Afgelopen week heeft premier Robert Fico zijn ontslag aangeboden, maar dat heeft de gemoederen niet kunnen bedaren. 

In Slovakije zijn de afgelopen dagen al meer dan 50.000 mensen de straat op gekomen. Aanleiding is de moord op de 27-jarige onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova. Het koppel werd vorige maand doodgeschoten in hun huis. Jan Kuciak publiceerde artikels over belastingfraude en legde banden bloot tussen de politiek en de georganiseerde misdaad. De journalist werkte voor zijn dood aan een rapport om relaties aan te tonen tussen de Slovaakse politici van de partij van premier Fico en de Zuid-Italiaanse maffiabende Ndrangheta.

“De nieuwe premier zal slechts een marionet zijn van zijn voorganger, de Slovaakse regering moet volledig herbekeken worden”, zei een dertiger die al verschillende dagen mee op straat komt.

“Ik wil vervroegde verkiezingen. Het bloedvergieten van journalist Jan Kuciak en Martina Kusnirova is niet voor niets gebeurd. Zij hebben voor gerechtigheid gevochten, we zijn het aan hun verschuldigd”, zei een betoger aan de BBC.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Regering van Fico verloor krediet

De regering verloor door deze zaak veel krediet bij het publiek. In het hele land werden in tal van steden grote protestbetogingen gehouden. De minister van Binnenlandse Zaken Robert Kalinak heeft daarop zijn ontslag aangeboden, maar dat volstond niet om de kritiek af te zwakken. Ook premier Fico heeft ondertussen zijn ontslag aangeboden.

Maar nog steeds blijven de Slovaken massaal op straat komen. De organisatoren van de manifestaties "Voor een eerlijke Slovakije" zeggen dat ze nog demonstraties verwachtten in 34 Slowaakse steden en 25 steden in het buitenland.

EU eist onderzoek

Ook de Europese Unie heeft er afgelopen week bij de Slovaakse regering op aan gedrongen om een grondig onderzoek te voeren naar de moord op de journalist. Dat moet volgens de EU gebeuren in samenwerking met het Europees bureau dat fraude bestrijdt.

Gewezen premier Robert Fico (links) en zijn opvolger Peter Pellegrini

Peter Pellegrini wordt nieuwe premier

De Slovaakse president Andrej Kiska heeft het ontslag van premier Robert Fico aanvaard. De president wou ofwel vervroegde verkiezingen ofwel een grondige herschikking van de regeerploeg. Maar ontslagnemend premier Fico wou niet weten van vervroegde verkiezingen.

Slovaakse media speculeerden terecht dat vicepremier Peter Pellegrini van de SMER-CD  Fico zou opvolgen. De drie coalitiepartijen hebben er effectief mee ingestemd dat Pellegrini de nieuwe regeringsleider zou worden. Maar de Slovaken lijken geen genoegen te nemen met de aanstelling van Pellegrini als nieuwe premier. 

De protesten zijn de grootste in Slowakije sinds 1989, toen de "Fluwelen Revolutie" het communistische regime omver wierp en het resulteerde in een onafhankelijkheid Tsjecho-Slowakije. De splitsing in Tsjechië en Slowakije volgde op 1 januari 1993.
 

Onderzoeksjournalist Jan Kuciak en verloofde Martina Kusnirova
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen