NICOLAS MAETERLINCK

N-VA wil FAVV regionaliseren: "Mocht Vlaanderen verantwoordelijk zijn, zou het beter zijn"

N-VA wil dat het federaal voedselagentschap een Vlaamse bevoegdheid wordt. "De bevoegdheden zijn nu versnipperd, omdat Dierenwelzijn al een Vlaamse bevoegdheid is", zegt N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp. "We zien dat Vlaanderen ook een zeer actief dierenwelzijnsbeleid voert. Dat zou ook zo zijn als het voedselagentschap een Vlaamse bevoegdheid zo zijn."

"We zien dat er vandaag in Vlaanderen veel meer wordt gedaan rond dierenwelzijn", aldus Van Camp. "Dankzij minister van Dierenwelzijn Ben Weyts is er nu een fatsoenlijk beleid. Moest Vlaanderen ook verantwoordelijk zijn voor het voedselagentschap zou het beter zijn. Als wij als Vlaanderen verantwoordelijk zijn voor een bevoegdheid, wordt die beter uitgewerkt." 

De consument moet realistisch zijn: we kunnen niet zo veel vlees blijven eten voor zo'n lage prijs.

Yoleen Van Camp (N-VA)

Tegelijkertijd roept Van Camp consumenten ook op om te bezinnen over hun vleesconsumptie. "Ik ben zelf al jaren vegetariër", zegt ze. "De consument moet realistisch zijn: zo veel vlees eten, voor zo'n lage prijs? Dat kan gewoon niet. Dan krijg je dit soort schandalen."

Van Camp is er van overtuigd dat we op termijn niet anders gaan kunnen dan onze vleesconsumptie verminderen.

Meest gelezen