Video player inladen...

Poetin heeft zijn stem uitgebracht in Moskou: "Mijn programma voor het land is het juiste"

In Rusland zijn er vandaag presidentsverkiezingen. Het staat al zo goed als vast dat Vladimir Poetin zichzelf gaat opvolgen en kan straks aan een vierde termijn als president kan beginnen. Poetin meldde zich vanmorgen bij een stemlokaal in Moskou. Na het uitbrengen van zijn stem zei hij ervan overtuigd te zijn dat hij het beste programma voor de toekomst van Rusland heeft. 

Toen Poetin werd gevraagd welk verkiezingsresultaat hem tevreden zou stellen, antwoordde hij dat het niet uitmaakt, "zolang het mij het recht geeft om de functie van president uit te voeren".  

Het is nochtans dé vraag van deze verkiezingen: zullen voldoende mensen hun stem uitbrengen om Poetin een geloofwaardige overwinning te bezorgen? Er wordt gehoopt op een opkomst van 70 %, maar voorlopig ziet het er nog niet naar uit dat zo'n percentage zal worden behaald. 

Toch ligt de opkomst al hoger dan het geval was in 2012. Volgens Jan Balliauw, ter plaatse in Rusland, is door het Kremlin ditmaal veel geld en tijd geïnvesteerd in het verhogen van de opkomst, door onder meer extra transport en goedkoop voedsel aan de stembureaus te voorzien. Deze inspanningen lijken nu wel op te brengen. 

Zo is in Moskou op dit moment al 40% van de mensen gaan stemmen, zo'n 6 % meer dan in 2012. De stembussen zijn daar nog 3 uur open, dus dat cijfer zal nog stijgen.  

Video player inladen...

Meest gelezen