Royals deze week: de typische Máxima-knot en (minder geslaagde) Britse lookalikes

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze week vierde Monaco zestig jaar prins Albert met een nieuw (en braaf) boek, "L'homme et le prince". In een ander boek komen we te weten dat koningin Máxima over 850 outfits beschikt, de vervelende schoenmaat 42/43 heeft en er zoiets bestaat als de Máximaknot. En James English blijkt Johnny English niet. Er rijzen vragen bij de kosten voor het huwelijk van prins Harry. Wie betaalt wat? Harry heeft tegenwoordig een dubbelganger rondlopen, maar we laten u zelf oordelen. In Denemarken beroept een journaliste zich op het bronnengeheim in verband met de dood van prins Henrik.

Over "De man en de prins"

In Monaco is prins Albert zestig jaar geworden. Echtgenote Charlène publiceerde twee foto's van Albert met de kinderen Gabriella en Jacques op Instagram. Onder het motto "Happy birthday daddy" blazen ze samen kaarsjes op een chocoladetaart uit. Een groots feest, zoals dat van de Nederlandse koning Willem-Alexander vorig jaar voor zijn 50ste, met hoge gasten of andere royals komt er niet.

Ik mis hem. Soms belt hij niet terug, hij is vaak gewoon te moe sinds hij staatshoofd is

Prinses Stéphanie over haar broer

Ter gelegenheid van Alberts verjaardag kwam er wel een boek uit, "Albert II de Monaco, l'homme et le prince" van journalisten Isabelle Rivère en Peter Mikelband die Albert zelf, zijn zussen Caroline, Stéphanie en zijn gouvernante Maureen Wood interviewden.

Prinses Caroline vertelt ronduit dat ze nu "wraak" neemt op Albert door Jacques en Gabriella te verwennen met bijvoorbeeld snoep 's avonds. Want toen haar zonen Andrea en Pierre klein waren, was Albert de immer "coole oom" die altijd zei dat Caroline té streng was. Nu hij zelf vader is van een tweeling begrijpt hij zijn zus beter. Stéphanie kaart aan dat ze haar broer mist, omdat hij weinig tijd heeft sinds hij staatshoofd (2005) is. "Soms belt hij niet terug", stelt ze eerlijk. Hij heeft het druk en blijkt vaak gewoon te moe te zijn.

Ook gouvernante Maureen verklapt dat ze samen met de kinderen een heus galabal gaf op het paleis toen vader Rainier en moeder Grace (Kelly) naar het huwelijk gingen van de Griekse Constantijn in 1964. De kinderen mochten niet mee en jammerden. "De chefkok van het hof maakte een speciaal menu klaar, Caroline droeg een jurk van Grace en Albert een uniform. We zetten een streepje muziek op en we dansten", aldus Maureen.

Reporters

Opvallend is dat het boek over Albert een braaf beeld schetst, er wordt met geen woord gerept over zijn imago van player en over vermeende relatieproblemen tussen de prins en zijn echtgenote (van Charlène wordt beweerd dat ze vlak voor haar huwelijk wilde vluchten en met haar koffers gepakt op de luchthaven van Nice stond). De prins praat wél over zijn dochter Jazmin Grace en zoon Alexandre, die voortvloeiden uit eerdere contacten vóór zijn huwelijk, en die hij ook erkende.  

VIDEO Auteur Isabelle Rivière over haar gesprekken met de Grimaldi's:

Over de dressing van Máxima

Wat een koningin zoal in haar kleerkast hangen heeft, spreekt tot de verbeelding. Blogger Josine Droogendijk schrijft al jaren minutieus over mode en goot het in het boek "De magie van Máxima". We komen te weten dat de Nederlandse koningin beschikt over zo'n 850 outfits, 500 paar schoenen en 250 paar oorbellen, en dat ze heus niet altijd in boetieks winkelt of bij ontwerpers (Natan, Valentino, Jan Taminiau, Claes Iversen) creaties bestelt. Soms belanden er kledingstukken thuis in Villa Eikenhorst na online shoppen of grasduint Máxima gretig in de juwelenkluis van de koninklijke familie, meer bepaald van wijlen koningin Juliana die vaak koos voor protserige stukken.

Máxima beschikt wonderwel niet over een stylist(e) en combineert alles zelf, zegt Droogendijk in De Telegraaf. De koningin heeft wel een zogenoemde kamenier die bv. helpt bij het aankleden of het kapsel. Máxima durft wel eens vergeten een knoopje te sluiten of daagt op slippers op als het pijpenstelen regent. "Juist die imperfectie maakt haar leuk, menselijk en herkenbaar", aldus Droogendijk die ook meegeeft dat de koningin schoenmaat 42/43 heeft, best lastig om hakken te vinden.

En dan is er nog zoiets als de Máximaknot: het typische dotje dat de koningin laag en links draagt (zie foto hieronder). En ze houdt bovendien van grote, schuine hoeden. Zulke hoeden hebben als voordeel dat ze niet volledig over het gezicht hangen of een schaduw werpen (dat fotografeert mooier) en zoent makkelijker bij ontmoetingen. 

Uit "De magie van Máxima"

Over J(ames) English

Koningin Máxima zette deze week trouwens ook een ongemakkelijke situatie recht tijdens een bezoek aan een expertisecentrum voor endometriose. Daar ontmoette ze gynaecoloog J. English. Ze had zich vergist over zijn nationaliteit, maar deed dat snel vergeten met een grapje over zijn naam (zie video hieronder: hilariteit troef).    

De man in kwestie heet voor alle duidelijkheid James English. Johnny English is de klunzige geheim agent die acteur Rowan Atkinson speelt in de gelijknamige films.

Over H&M

Het huwelijk van de Britse prins Harry en Meghan Markle zet kwaad bloed. Ruim 20.000 surfers hebben een petitie ondertekend waarin ze niet wensen dat de belastingbetaler bijdraagt in de kosten van wat omschreven wordt als louter een privéaangelegenheid.  De initiatiefnemers willen dat de kosten openbaar gemaakt worden en vooral wie wat betaalt.

Het Britse hof liet maanden geleden weten dat de koninklijke familie de festiviteiten (bloemen, menu's, enz.) betaalt, maar de vraag is waar het geld voor extra politieagenten en het afzetten van lokale wegen vandaan komt.  Volgens The Independent kostte het huwelijk van de Britse prins William in 2011 de belastingbetaler naar schatting 22 miljoen euro.

Er worden ook meer en meer foto's vrijgegeven van de cast van "Harry and Meghan: a royal romance", een film over het koppel dat een week voor het echte huwelijk op 19 mei op tv komt.  Wat vindt u van de "dubbelgangers"?  Herkent u ze?  

Lifetime
Lifetime
Lifetime

Van onder naar boven: de Queen, prins William, Kate Middleton, Meghan Markle, prins Harry, prins Charles en Camilla Parker-Bowles.

Over Deense bronnen en horloges

De politie in Denemarken is een onderzoek gestart naar de dood van prins Henrik. Niet dat het plots om een moord draait, maar er blijkt een lek of vertrouwensbreuk te zijn. Journaliste en schrijfster Trine Villemann werd verhoord. Zij is evenwel geen verdachte. Villemann bracht naar buiten dat de prins in het ziekenhuis lag en volgens een bron stervende was. Die bron is iemand van Rigshospitalet.

"Ik zal nooit mijn bron onthullen", laat Villemann op Facebook weten (als journaliste kan ze zich beroepen op het bronnengeheim). "Ik zou sowieso vermeld hebben dat de prins stervende was. Ik ben een ervaren rot in het vak en als het paleis een persbericht stuurt dat zijn toestand serieus verslechterd is, dan weet je dat hij geen griep heeft."

In Denemarken is de periode van rouw sinds donderdag voorbij, die duurde exact een maand. Koningin Margrethe kwam woensdag voor het eerst sinds de uitvaart in het openbaar en droeg toen nog zwarte kledij. Zij deelde een horloge uit (foto) aan de militair die tijdens zijn dienst het meeste is opgevallen. Officieren en andere collega's wijzen de laureaat zelf aan. Het gaat om een Deense traditie uit 1969. Margrethe vertoefde de afgelopen weken in het buitenland. Kroonprins Frederik was in haar afwezigheid tijdelijk regent. 

Meest gelezen