Vladimir Chizhov (rechts)

Russische EU-ambassadeur: “Ook labo in Groot-Brittannië zou bron van zenuwgif kunnen zijn”

Ook een Brits onderzoekslaboratorium zou de bron kunnen zijn van het zenuwgas dat werd gebruikt bij de aanval op voormalig Russisch dubbelspion Sergej Skripal, dat suggereerde Russische EU-ambassadeur Vladimir Chizhov tijdens een interview aan BBC. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson noemt die beschuldiging "satirisch".

In Groot-Brittannië heeft Russische EU-ambassadeur Vladimir Chizhov gesuggereerd dat ook een Brits onderzoekslaboratorium de bron zou kunnen zijn van het zenuwgas dat in het stadje Salisbury werd gebruikt, dat zei hij tijdens een interview aan de BBC.

De Russische EU-ambassadeur zei dat Rusland het gif niet heeft opgeslagen en dat het Porton Down-labo, een Brits (controversieel) militair onderzoekslaboratorium, maar 12 kilometer van het stadje Salisbury verwijderd is.

Het is het Porton Down-labo dat het gif heeft geïdentificeerd als het zenuwgif “Novitsjok” dat door de Sovjet-Unie zou ontwikkeld zijn, dat heeft Britse premier Theresa May eerder al gemeld.

Boris Johnson: "Zijn uitspraak is satirisch"

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson deed de bewering van de Russische EU-ambassadeur af als "satirisch".
Johnson beweerde dat “Groot-Brittannië bewijs heeft dat Rusland de afgelopen 10 jaar Novitsjok heeft ontwikkeld en opgeslagen.”

Experts naar Londen om zenuwgas te onderzoeken

Johnson zei ook dat experts van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) maandag naar Londen reizen om de stalen van het zenuwgas te onderzoeken, die bij de aanslag tegen Skripal gebruikt werden.

Het onderzoek zal plaatsvinden in "gerenommeerde internationale laboratoria”. De resultaten zullen minstens twee weken op zich laten wachten, voegde het ministerie van Buitenlandse Zaken daaraan toe.

Video player inladen...

Meest gelezen