SP.A wil crisismanager om vleescrisis onder controle te krijgen: "Tijd van praten en evalueren is voorbij"

"Het vleesschandaal beperkt zich niet langer tot het bedrijf Veviba uit Bastenaken, maar dijt uit", stelt SP.A-Kamerlid Annick Lambrecht vast nu een tweede geval van fraude opduikt, met vlees dat niet meer verkocht mocht worden. "Een crisismanager moet worden aangeduid om de zaak opnieuw onder controle te krijgen."

De SP.A wijst erop dat ze al anderhalve week een doorlichting van de situatie en duidelijkheid over de rol en werking van het Federaal Voedselagentschap vraagt. De partij zei ook het vertrouwen op in de topman van het FAVV, omdat informatie naar de burgers uitbleef en de topman niet de noodzaak zag om de hele waarheid te vertellen.

Iedere dag komen nieuwe feiten aan het licht. "Het Belgische voedselagentschap heeft het signaal dat ze in augustus kregen van het Kosovaars agentschap letterlijk weggelachen. De tijd van praten en evalueren is voorbij. Het is tijd om te handelen", vindt Lambrecht.
 

Ze wil dat er meteen een crisismanager wordt aangesteld om de vleescrisis in dit land opnieuw onder controle te krijgen. "De crisismanager moet een grondige, onafhankelijke doorlichting maken en het aantal controles snel opvoeren. De vleesindustrie zit in een diepe crisis en het voedselagentschap is duidelijk niet in staat deze crisis te beheersen. De topman van het voedselagentschap verliest elke dag meer gezag."

Lambrecht pikt het ook niet dat het parlement nog altijd niet het het rapport van het FAVV over het schandaal bij Veviba heeft ontvangen. "Het parlement moet een schandaal kunnen onderzoeken dat achttien maanden lang voor de bevolking achtergehouden werd. Nu wordt dat verhinderd door het parket".
 

Meest gelezen