Video player inladen...

Vandeput: "Alles wijst erop dat Rusland verantwoordelijk is voor moordpoging op ex-spion"

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) gelooft dat Rusland achter de moordpoging zit op de Russische ex-spion Sergej Skripal. Dat zegt Vandeput in "De zevende dag". "Er is een product gebruikt dat in het Sovjettijdperk ontwikkeld werd en dat Rusland nu beheert. Alles wijst er dus op dat Rusland hier achter zit." Ons land werd over de feiten geïnformeerd tijdens een vergadering van alle NAVO-ambassadeurs.

Tijdens een vergadering met NAVO-ambassadeurs hebben vertegenwoordigers van het Verenigd Koninkrijk details over de moordpoging op Sergej Skripal en zijn dochter. Twee weken geleden werden Skripal en zijn dochter Julia bewusteloos aangetroffen op een bank in een winkelcentrum in de Engelse stad Salisbury. Ze zijn naar een ziekenhuis gebracht, maar zijn in levensgevaar. Ook de politieman die hen de eerste zorg toediende, is zwaar ziek opgenomen.

"Volgens de rapporten van het Verenigd Koninkrijk is het hoogst waarschijnlijk dat Rusland hier achter zit", aldus Vandeput. "Er is een product gebruikt uit Sovjettijden dat Rusland beheert." De conclusies van het Verenigd Koninkrijk worden onderschreven door alle lidstaten van de NAVO.

"Het is de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat er op Europese bodem een aanval is met gifgas", aldus Vandeput. Een ernstig feit. "Na de Eerste Wereldoorlog hebben we veel stappen genomen om gasaanvallen te weren."

De vraag is of Rusland nog een betrouwbare partner is.

Steven Vandeput (N-VA)

Vandeput maakt zich zorgen over Rusland. "De houding van Rusland is de voorbije jaren sterk veranderd", aldus Vandeput. "In 2010 was Rusland een strategische partner voor veiligheid. We hebben toen samen verschillende ontwapeningen gedaan."

Later volgde er echter het Russische offensief in Georgië en de annexatie van de Krim in Oekraïne. "Het binnenlands beleid van Rusland loopt niet zo goed. De houding naar het buitenland is misschien om dat wat te maskeren. De vraag is of Rusland nog een betrouwbare partner is."  

Herbekijk hieronder het interview met minister Vandeput in "De zevende dag":

Video player inladen...

Meest gelezen