"Verborgen agenda's hebben Eurostadion-project gehypothekeerd"

Dimitri Huygen, de projectmanager die Euro 2020 naar Brussel moest halen, heeft een vernietigend eindrapport geschreven over de gang van zaken in het Eurostadion-dossier. In het rapport staat ook een opmerkelijke aanbeveling: "Als de Rode Duivels dan toch geen vaste plek krijgen, blijf dan tenminste tijdens een kwalificatiecampagne op dezelfde plaats spelen. Dan kan er om de twee jaar tussen Brugge en Luik gewisseld worden."

 

"Hoe je het ook bekijkt, het ziet er niet naar uit dat er op middellange termijn nieuwe stadions verrijzen met een capaciteit van 50.000 toeschouwers", zegt Dimitri Huygen, projectmanager van Euro 2020.  Hij blijft geloven dat het Eurostadion bouwen een goed idee is. "De enige mogelijkheid om de Rode Duivels binnen 2 tot 3 jaar in een modern stadion te laten voetballen, is een aangepast Eurostadion."

"Er is in ons land sinds Euro 2000 maar 1 nieuw stadion gebouwd: de Ghelamco-Arena in 2013.  En daarvoor, in 1999, was er het stadion van Racing Genk. We hebben anno 2018 geen enkel stadion waar we een Champions of Europa League finale kunnen organiseren. Landen als Hongarije (fonkelnieuwe Ferenc Puskasstadion van 67.000 plaatsen) Roemenië, Ierland of Polen hebben dat wel, ook al staan die allemaal veel lager gerangschikt dan België."

Waar zitten de schuldigen?

Het was de KBVB die het initiatief nam voor het Eurostadion. "In juni 2012 was er al een visienota "Groeien en winnen", waarin duidelijk de ambitie werd uitgesproken om tegen 2020 5 nieuwe stadions te bouwen. En wanneer bondsvoorzitter François De Keersmaecker in juni 2014 het Bid Book presenteert, kan je er duidelijk lezen dat 'The Belgian national football team will also play its home matches in the Eurostadium'.  Dus er was een zeer duidelijk engagement van de KBVB."

Maar na het vertrek van Steven Martens bekoelt het enthousiasme voor het Eurostadion. Voor Gerard Linard is het dossier geen prioriteit en ondervoorzitter Bart Verhaeghe, tevens voorzitter van Club Brugge, vertelt in "De zevende dag" dat "de Rode Duivels niet in het Eurostadion gaan spelen". Voeg daarbij nog dat Anderlecht zich op een gegeven moment terugtrekt, dat Philippe Muyters zich als minister van Sport twijfelachtig uitlaat over het project en dat ook de premier zich openlijk distantieert van de gang van zaken, en je weet dat de algemene perceptie zich tegen het stadion keert. Er waren veel verborgen agenda's die het project gehypothekeerd hebben.

Aanbevelingen

1. Het Eurostadion moét niet het nationaal stadion worden

"We hebben niet zozeer een nationaal stadion nodig, maar vooral een stadion in Brussel", zegt Huygen. "Naast andere nieuwe moderne stadions. Als de Rode Duivels niet in het Koning Boudewijnstadion spelen, maar in Luik of in Brugge, dan verliest de KBVB alleen al aan tickets zo'n 15 à 20.000 toeschouwers per wedstrijd. Een nieuw stadion in Brussel zou er ook voor zorgen dat Anderlecht niet langer in een verouderde infrastructuur moet spelen."

"Roteren met de Rode Duivels is gewoonweg niet rendabel. Eerst en vooral zijn er geen moderne stadions in België waar de KBVB haar inkomsten kan maximaliseren. Daarnaast liggen de kosten van wedstrijdorganisatie ook veel hoger, want je hebt telkens andere branding, design, ticketing, mobiliteit, enz. nodig. En tot slot kan je op die manier ook geen VIP-formules verkopen voor meerdere wedstrijden."

"Zodra er overal nieuwe stadions verrijzen, kunnen de Duivels per campagne van 2 jaar in een ander stadion spelen."

"Als de KBVB dan toch in verschillende stadions wil spelen, zouden ze beter opteren om per campagne te wisselen van locatie. Dan verdwijnen al de nadelen van het roteren. Zodra er overal nieuwe stadions verrijzen, kunnen de Duivels per campagne van 2 jaar in een ander stadion spelen."

2. Strategisch adviescomité

"Een strategisch adviescomité kan bestaan uit alle betrokken overheden en partijen zodat het draagvlak voor het project maximaal is. De federale regering, de Vlaamse regering, de Brusselse hoofdstedelijke regering, de Stad Brussel, de KBVB, Anderlecht... 

Eén van de lacunes van de stad Brussel in het voorgaande traject was de externe communicatie. Zo'n adviescomité zou dat dan op zich kunnen nemen, zodat de perceptie rond het project gestuurd kan worden."

3. Vergeet het Koning Boudewijnstadion

"De studie van het architectenbureau Goedefroo & Goedefroo voor een onbekende opdrachtgever uit 2015 beweert dat het Koning Boudewijnstadion gerenoveerd kan worden voor 110 miljoen euro, maar in het ontwerp is geen ruimte voor hospitality,  is het stadion niet UEFA-conform en is de kostprijs casco gerekend."

"Transformeer het Koning Boudewijnstadion beter naar een multi-atletiekstadion binnen het NEO sportpark. Maak er een stadion van 25.000 toeschouwers van en zorg voor een kruisbestuiving met lokale sportclubs. Op die manier kunnen kleinere sportbonden zoals bijvoorbeeld rugby en atletiek er hun belangrijkste wedstrijden organiseren."

"Een studie van Deloitte uit november 2013 heeft al uitgewezen dat voetbal en atletiek niet compatibel zijn. Alle voetbalclubs trekken trouwens weg uit stadions met een atletiekpiste. Denk maar aan Bayern München, Espanyol Barcelona of AS Roma. Bovendien is de meerkost om de atletiekpiste toch te behouden enorm."

 

 

Meest gelezen