Videospeler inladen...

Annelien Boone na ontmoeting met paus Franciscus: "Vriendelijke man, voetjes op de grond, open vizier"

Vandaag heeft de Vlaamse Annelien Boone gesproken voor én met paus Franciscus, in het Vaticaan, op een zogenoemde presynode. Zij is directeur van Jongerenpastoraal Vlaanderen, en mocht namens alle Europese jongeren spreken. En ze is enthousiast over de ervaring.

Er is de heel week een presynode in het Vaticaan. Die moet voorbereiden op de echte synode in oktober, waar bisschoppen van over de hele wereld het zullen hebben over jongeren en geloof. Op de "voorafvergadering" zijn jongeren van alle continenten aanwezig.

Europa werd op de openingszitting vertegenwoordigd door Annelien Boone. Zij is directeur van IJD, het Vlaamse Jongerenpastoraal, eigenlijk een katholieke jeugdbeweging die vooral activiteiten organiseert voor gelovige jongeren.

"Ik moest een toespraak houden over hoe jongeren denken over geloof en de Kerk. Hun dromen, hun angsten, hun verlangens. Het was een hele eer om dat te mogen doen, zeker ook omdat paus Franciscus aanwezig was op de openingszitting. Ja, ik was wat zenuwachtig, maar ik heb het toch goed kunnen zeggen", zegt Annelien Boone. En dus heeft ze de ruimte gedeeld met de paus. En er mee gesproken ook? "Ja, heel kort, na mijn toespraak wisselden we enkele woorden en hij zei me in het Frans dat ik een "dame courageuse" ben, een moedige vrouw."

"Indrukwekkend, toch wel, iets zeer unieks om die man te mogen ontmoeten. Het was een zeer fijn en gemoedelijk moment, hij is vriendelijk, staat duidelijk met de voeten op de grond en heeft met open vizier geluisterd naar ons", zegt Boone.

Zij is nog de hele week in het Vaticaan om in die presynode de belangen en meningen van de Europese jongeren te vertolken. Ze maakt trouwens deels gebruik van de Generation What-enquête, die door enkele Europese openbare omroepen (waaronder de VRT) is opgesteld.
 

Meest gelezen