Yorick Jansens

Vlot naar Antwerpen Linkeroever? 1 op de 3 havenwerknemers is sneller met fiets

Fietsen en carpoolen zijn ideaal om op korte termijn de mobiliteitsproblemen rond Antwerpen Linkeroever aan te pakken. Dat blijkt uit een studie van werkgeversorganisatie Voka over het verplaatsingsgedrag van havenwerknemers.

Voka deed onderzoek naar het woon-werkverkeer van 11.800 mensen bij 38 bedrijven, waarvan 18 in de bedrijvencluster Zwijndrecht en 20 in de havenzone Waasland. Het is voor het eerst dat de verplaatsingen van de werknemers naar Antwerpen Linkeroever in kaart gebracht worden.

Snel uitrollen

De conclusies zijn opvallend. "1 op de 3 werknemers die nu met de auto komen, kunnen even snel of sneller op het werk geraken met de fiets", zegt Stephan Vanfraechem van Voka Antwerpen-Waasland. "Dat kan een gewone fiets zijn maar evengoed een elektrische fiets of een speed pedelec."

Het grote voordeel is volgens Vanfraechem dat voor de verbetering van de mobiliteit geen grote werken nodig zijn. "De fietsinfrastructuur op Antwerpen Linkeroever is redelijk goed. Er moeten wat aanpassingen gebeuren. Maar het potentieel is aanwezig om het fietsen bij bedrijven snel uit te rollen."

Carpoolen

Nog belangrijker vinden ze bij Voka de conclusie dat 3 op de 4 werknemers kan carpoolen met een werknemer uit dezelfde regio. Vaak zelfs met iemand die in hetzelfde bedrijf werkt. "Het voordeel hiervan is dat we de files korter maken zonder ingrijpende gedragsaanpassingen te vragen."

Samen met de betrokken bedrijven gaat Voka nu uitzoeken hoe ze meer mensen kunnen aansporen om te carpoolen of de fiets te gebruiken. "We willen ook in gesprek gaan met overheidspartners om te kijken of we meer openbaar vervoer kunnen krijgen op Antwerpen Linkeroever."

Meest gelezen