Video player inladen...

Antwerpse havenschepen Marc Van Peel neemt eind dit jaar afscheid van de actieve politiek

De Antwerpse CD&V-schepen Marc Van Peel is geen  kandidaat meer bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Van Peel wordt volgend jaar 70 en wil de fakkel doorgeven.

Het nieuws van het afscheid van Van Peel werd bekendgemaakt door Kris Peeters, die in oktober de CD&V-lijst trekt. "Marc Van Peel heeft beslist dat hij zijn plaats op de lijst wil afstaan aan de volgende generatie", tweette Peeters. Van Peel neemt het lijstduwerschap in Antwerpen dus niet meer op, die plaats gaat naar Vlaams Parlementslid Orry Van de Wauwer.

Van Peel heeft er een rijkgevulde loopbaan opzitten bij de christendemocraten. Hij zetelt al sinds 1989 in de Antwerpse gemeenteraad, was enkele jaren nationaal partijvoorzitter (1996-1999) en zetelde van 1987 tot 2007 afwisselend in het federaal of Vlaams parlement. Sinds 2007 was hij Antwerps havenschepen.

"Er bestaat geen twijfel over het succes van zijn werk als havenschepen, wanneer je kijkt naar het prachtige nieuwe Havenhuis en de mooie groeicijfers van de haven", zegt Peeters. "Dit is trouwens geen stap opzij, want Marc zal CD&V blijven steunen en ervoor zorgen dat iedereen die op hem stemde bij de vorige verkiezingen, dat nu voor een andere CD&V'er zal doen."
 

Jonge garde

Tegelijk kondigt CD&V vijf nieuwe namen op de Antwerpse lijst aan. Onder hen veel jonge gezichten. Zelf spreekt de partij over "vijf jongeren", maar daar rekent ze ook de dertiger Orry van de Wauwer bij. Van de Wauwer is Vlaams volksvertegenwoordiger en zal de lijst in Antwerpen duwen.

In de top tien van de lijst is er voorts plaats voor de 29-jarige CD&V-Kamerfractiewoordvoerder Sam Voeten, de 26-jarige fiscaal juriste Zola Dorjbayar (6), de 29-jarige projectmedewerker marketing en dj Soufiane Amrani (7) en de 27-jarige tax consultant Helena Caluwé (10), dochter van gedeputeerde en voormalig Vlaams parlementslid Ludwig Caluwé.

Eerder raakte al bekend dat Antwerps schepen Caroline Bastiaens plaats twee op de lijst krijgt. Kamerlid Nahima Lanjri komt op de derde plaats. De Antwerpse CD&V-lijst wordt getrokken door vicepremier Kris Peeters. 

Meest gelezen