ASAP

"Schaf de discriminatie in terugbetaling af bij kinesitherapeuten"

Axxon, de beroepsvereniging van kinesitherapeuten, vraagt zijn leden zich niet langer te houden aan de tariefafspraken met het Riziv. Dat staat in een opiniestuk in De Standaard. De beroepsvereniging ijvert al jaren voor hogere vergoedingen voor het werk van kinesitherapeuten.

Kinesitherapeuten vragen al langer hogere vergoedingen voor hun prestaties. Maar voorlopig weigert het Riziv, het Rijksintstuut voor Ziekte- en Invaliditeitsuitkeringen, dat toe te staan. Daarom roept beroepsvereniging Axxon zijn leden op om zich niet langer te houden aan de huidige prijsafspraken. Daardoor kunnen kinesisten zelf hun tarieven bepalen en meer verdienen.

Patiënten zijn de dupe

Maar als kinesisten zich niet langer houden aan de prijsafspraken zullen patiënten dat voelen in hun portemonnee. Zij zullen minder terugbetaald krijgen. Dat komt door een wet uit 1964. Die bepaalt dat patiënten die zich laten behandelen door een gedeconventioneerde kinesist, iemand die zich niet houdt aan de prijsafspraken, minder terugbetaald krijgen dan patiënten van een geconventioneerde kinesist. De patiënt is dus twee keer de dupe. Hij moet namelijk meer betalen bij zijn kinesist en krijgt minder terugbetaald door het Riziv.

"We beseffen dat de patiënt gestraft wordt", reageert Peter Bruynooghe, voorzitter van de beroepsverening van kinesitherapeuten Axxon. "We vragen al jaren dat de discriminatie qua terugbetaling wordt geschrapt. Maar het fundamenteel probleem blijft dat via het systeem van prijsafspraken kinesistherapeuten te weinig betaald worden."

"Op de kap van de patiënt proberen gelijk te halen"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) reageerde bijzonder verontwaardigd in "De ochtend" op Radio 1. "Ik vind dit straf. We hebben maanden onderhandeld voor een akkoord, een akkoord dat ook de beroepsvereniging heeft ondertekend en dan is er nu een oproep om daar niet op in te gaan. Daar ben ik echt niet mee gediend. Bij mij is een woord een woord. Als zij daarop terugkomen, proberen ze op de kap van de patiënt hun gelijk te halen."  

Meest gelezen