Boris Johnson (links) en Jens Stoltenberg.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Boris Johnson: "Vergiftiging dubbel­spion Skripal is geen geïsoleerd geval"

De vergiftiging van de vroegere Russische dubbelspion Sergej Skripal in het Verenigd Koninkrijk is "geen geïsoleerd geval", maar "het laatste in een patroon van roekeloos gedrag door de Russische staat". Dat zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson op het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel.

"Het gebruik van zo'n gif is een schending van het verdrag over chemische wapens en een flagrante overtreding van het internationaal recht", aldus Johnson. De Britse minister zei ook dat er een groot verschil is in de steun die Londen nu krijgt en de reactie van andere landen na de vergiftiging van Aleksandr Litvinenko.

Het patroon van roekeloos Russisch gedrag "gaat vele jaren terug", zei de Britse minister. Hij en NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg wezen op de annexatie van het schiereiland van de Krim, cyberaanvallen en de betrokkenheid in het Syrische conflict.

"De Russische staat heeft getoond dat het een duidelijke minachting heeft voor de internationale orde, het internationaal recht en de internationale waarden", aldus Johnson.

Desinformatie

Nog volgens Johnson moeten het Verenigd Koninkrijk en zijn bondgenoten - onder wie de NAVO - samenwerken om desinformatie uit Rusland aan te pakken en geld op te sporen dat "illegaal of op corrupte wijze is verkregen".

Stoltenberg riep op zijn beurt Rusland op om de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) volledige duidelijkheid te bieden over het programma "novitsjok" (het zenuwgif).

Ook hij zei dat Rusland een patroon van roekeloos gedrag vertoont, waarop de verdragsorganisatie reageert, met onder andere een opgevoerde troepenaanwezigheid in de drie Baltische staten en in Polen. Wel zei hij ook dat de NAVO open blijft staan voor betekenisvolle dialoog.

Meest gelezen