Broodfokker mag geen dieren meer houden en moet naar cel

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft een broodfokker veroordeeld tot zes maanden effectieve celstraf en 12.000 euro boete. Ook kreeg de man een levenslang verbod op het houden van dieren.

De man was via de vennootschappen Just Dogs en Dogs Unlimited uitbater van de Antwerpse Puppykennel, de Kempenaars Kennel in Kasterlee en Milando Breeding in Temse. Hij verkocht duizenden pups, maar verwaarloosde de verzorging en huisvesting van de dieren.

In maart 2016 kwamen de feiten aan het licht, na het faillissement van Just Dogs. In de kennel in Kasterlee werden vierhonderd verwaarloosde en ondervoede honden aangetroffen. Ze hadden vlooien, oormijt, oorontstekingen, huidgezwellen, ingegroeide nagels, darmparasieten, enzovoort. De dieren werden bevrijd en ondergebracht in verschillende asielen. Begin 2017 werd ook Dogs Unlimited failliet verklaard.

Dierenrechtenorganisatie GAIA diende een klacht in tegen de broodfokker en stelde zich ook burgerlijke partij. De broodfokker werd veroordeeld tot zes maanden effectieve celstraf en 12.000 euro boete. GAIA kreeg een schadevergoeding van 2.500 euro. Voorzitter Michel Vandenbosch reageerde zeer tevreden op het vonnis: “Een sterk signaal naar andere broodfokkers toe die denken dat ze zich te buiten mogen gaan aan dergelijke wanpraktijken.”
 

Meest gelezen