AP2009

Meer dan 14.000 Nederlandse mannen staan DNA af in grootschalig moordonderzoek

Meer dan 14.000 Nederlandse mannen hebben de afgelopen drie weken hun DNA afgestaan in het grootste DNA-onderzoek in Nederland ooit. Het onderzoek moet verduidelijken hoe de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998 om het leven is gekomen.  

In totaal kregen 21.500 mannen in Nederlands Limburg de oproep om een DNA-staal af te staan. Ongeveer een derde van de opgeroepen mannen reageerde dus niet op de oproep, maar dat is volgens de projectleider bij de Nederlandse politie geen probleem. "Ook met deze opkomst kan het zo zijn dat we van alle familielijnen voldoende DNA-profielen hebben om goed onderzoek te doen", verklaarde hij.  

De 11-jarige Nicky Verstappen werd in 1998 dood teruggevonden tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide, een recreatiegebied in Nederlands Limburg.  Bij het lichaam van de jongen werd DNA teruggevonden, dat tot op heden niet geïdentificeerd is. Daarom besloot de politie een grootschaals DNA-onderzoek te openen, om de moord op Nicky Verstappen te kunnen verklaren.

Aanvankelijk kregen 17.500 mannen die in de buurt woonden van Nicky's ouderlijk huis in Heibloem de oproep om een DNA-staal te leveren. Later werden daar nog 4.000 mannen aan toegevoegd, die ten tijde van de moord in de regio rond Heibloem woonden, maar nadien verhuisd waren. 

De afgenomen monsters worden nu geanalyseerd door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), en vergeleken met het materiaal dat in 1998 werd teruggevonden. Dat proces zou nog zo'n zes tot twaalf maanden in beslag nemen. De politie gaat ook na of er families zijn die helemaal niet hebben deelgenomen aan het onderzoek. Als dat het geval is, zullen ze gevraagd worden toch nog een DNA-staal in te dienen. 

Meest gelezen