Videospeler inladen...

Europa en Verenigd Koninkrijk akkoord over overgangsperiode brexit

Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over een groot deel van het echtscheidingsverdrag tussen beide blokken.  Onder meer over de overgangsperiode zijn het VK en de EU het eens. "Dit is een beslissende stap", zei EU-onderhandelaar Michel Barnier. 

Het VK en de EU zijn het onder meer eens geraakt over de modaliteiten van de overgangsperiode na de brexit. Die zal ingaan op de dag dat de Britten officieel uit de Europese Unie stappen (29 maart 2019) en moet het pad effenen voor definitievere handelsakkoorden tussen Londen en Brussel later. Die transitieperiode zal maar een "beperkte tijd" mogen gelden, met name tot 31 december 2020. Daarnaast is er ook een akkoord bereikt over de rechten van de zowat 4,5 miljoen Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk en de 1,2 miljoen Britten in de Europese Unie.

Voor een groot stuk van het echtscheidingsverdrag is intussen een akkoord bereikt. Maar voor een heikel punt is er nog geen definitieve oplossing: de grens tussen Ierland (dat in de EU blijft) en Noord-Ierland (dat samen met de rest van het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat). Wel zijn beide partijen het eens dat er geen "harde grens" mag komen tussen beide Ierlanden waarbij aan de ene kant de Europese regels volop zouden gelden en aan de andere kant niet.

De Europese onderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse collega David Davis spreken van een "belangrijke en bepalende stap" in de brexit-onderhandelingen. U kunt de tekst hier lezen.  Als de echtscheiding tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk de volgende weken helemaal rond is, dan kunnen de onderhandelaars beginnen aan het  definiëren van de toekomstige handelsrelaties tussen beide partijen.

Onze minister van Economie Kris Peeters (CD&V) reageert tevreden op de doorbraak, maar is ook bezorgd over de beperkte tijdsduur van de overgangsperiode.  "Het zou beter zijn indien de periode langer dan 21 maanden zou zijn en als de overgangsperiode makkelijk verlengd zou kunnen worden als dat nodig is." 

Videospeler inladen...

Meest gelezen