Facebook-aandeel krijgt klappen na schandaal rond datamisbruik

Facebook krijgt klappen op de beurs. Het aandeel zakt met meer dan 7 procent nadat is uitgelekt dat een politieke adverteerder de persoonlijke gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers verzamelde zonder hun goedkeuring.

Afgelopen weekend raakte bekend dat het bedrijf Cambridge Analytica persoonlijke gegevens van miljoenen gebruikers van het sociale netwerk had verzameld, zonder dat die daar hun toestemming voor gegeven hadden. Het bedrijf zou de gegevens hebben gebruikt voor de ontwikkeling van software waarmee het kiesgedrag kan voorspeld en beïnvloed worden, schreef de New York Times. In 2016 werkte Cambridge Analytica voor de presidentscampagne van Donald Trump.

Facebook maakte  meteen bekend dat het de toegang heeft geblokkeerd voor Cambridge Analytica, en zei dat het werd voorgelogen. Autoriteiten in de VS en in Europa eisten al meer uitleg. Facebook-topman Mark Zuckerberg zal het waarschijnlijk persoonlijk mogen gaan uitleggen in het Amerikaanse Congres.

Ook beleggers nemen geen genoegen met de uitleg van Facebook. Ze sturen het aandeel, dat op de Nasdaq noteert,  ruim 7 procent lager. Het gaat om de grootste koersval van Facebook sinds september 2012.

Meest gelezen