Hoe veilig voelt u zich in uw buurt? De federale politie wil het weten

De federale politie gaat vanaf morgen zo'n half miljoen Belgen bevragen naar hun veiligheidsgevoel. Mensen van 15 jaar of ouder zullen thuis een brief in de bus krijgen met vragen. De bevraging is een samenwerking met Binnenlandse Zaken en de lokale politiezones en overheden.

Vanaf morgen krijgt u mogelijk een brief in de bus met vragen over de veiligheid in uw buurt. De politie wil namelijk te weten komen hoe veilig u zich voelt. Op die manier wil ze onder meer weten welke bezorgdheden buurtbewoners voornamelijk hebben.

"Enkel door te weten wat er leeft bij de mensen, kunnen we gericht werken op de zaken die van belang zijn", zegt de federale politie. "We willen weten van de mensen wat er niet in de criminaliteitscijfers zit. Hebben mensen dus iets meegemaakt zonder aangifte te doen, zoals bijvoorbeeld zedenfeiten", zegt Peter De Waele van de federale politie. "Dan kunnen we onder meer werken aan de aangiftebereidheid."

Op Europees vlak zijn alle criminaliteitscijfers gedaald. We willen weten of dat overeenstemt met de realiteit

Peter De Waele, woordvoerder federale politie

"We zien ook dat op Europees vlak alle criminaliteitscijfers gedaald zijn. Vooral de criminaliteit op straat daalt. Er is wel meer criminaliteit op het internet, maar in het algemeen is er dus een daling. We willen nu controleren of dat overeenstemt met de realiteit", zegt De Waele. Het is tien jaar geleden dat de federale politie nog zo'n grote veiligheidsbevraging deed. 

Zo'n half miljoen Belgen, van 15 jaar of ouder, zullen zo'n brief met een vragenlijst krijgen. De bevraging is een samenwerking met Binnenlandse Zaken en de lokale politiezones en overheden."Wie een brief ontvangt, werd op volledig toevallige wijze geselecteerd", klinkt het. De vragenlijst kan zowel op papier als online worden ingevuld en invullen duurt ongeveer een kwartier. 

Meest gelezen