Videospeler inladen...

Brussel 27e op lijst "beste steden ter wereld om in te leven", Wenen nog steeds meest leefbare stad

Brussel staat net zoals vorig jaar op de 27e plaats in de jaarlijkse lijst van "de beste steden ter wereld om in te leven" van consultancybedrijf Mercer. De algemene leefkwaliteit in onze hoofdstad wordt hoog ingeschat, maar toch zijn er nog verbeterpunten. De lucht is niet proper genoeg, er staan te veel files en er is te vaak politieke instabiliteit. Wenen voert de rangschikking al voor het negende jaar op rij aan. 

Mercer stelt de leefbaarheidslijst ("Quality of living ranking") van 231 steden elk jaar op voor bedrijven die expats willen uitsturen. De rangschikking geeft hen inzicht in de levenskwaliteit van de verschillende grootsteden wereldwijd en helpt hen bijvoorbeeld bij het bepalen van vergoedingen.

Brussel verloor vorig jaar terrein door de terreuraanslagen en blijft nu op die positie hangen. Wenen voert de rangschikking al voor het negende jaar op rij aan, gevolgd door Zürich in Zwitserland, Auckland in Nieuw-Zeeland en München in Duitsland. Helemaal onderaan staan Sana'a (Jemen), Bangui (Centraal Afrikaanse Republiek) en Bagdad (Irak).

"De 27e plaats van Brussel is eigenlijk niet mis. Onze hoofdstad is zeker geen slechte plaats om expats naartoe te sturen", zegt Jan Van der Cruysse namens Mercer. "De vier zwaktes van Brussel zijn het weer - waar we niets aan kunnen doen -, de luchtvervuiling, de mobiliteit en de politieke instabiliteit, een gevolg van de aanslagen van twee jaar geleden."

De top 10 van 2018:

1. Wenen - Oostenrijk
2. Zürich - Zwitserland
3. Auckland - Nieuw-Zeeland
4. München - Duitsland
5. Vancouver - Canada
6. Düsseldorf - Duitsland
7. Frankfurt - Duitsland
8. Genève - Zwitserland
9. Kopenhagen - Denemarken
10. Basel - Zwitserland en Sydney - Australië 

Voor het eerst ook rangschikking op basis van hygiëne

Mercer pakt dit jaar voor het eerst ook uit met een City Sanitation-lijst, die steden rangschikt op basis van hygiëne. De lijst is gebaseerd op hoe steden omgaan met afvalwaterverwerking en riolering, de aanwezigheid van besmettelijke ziekten, luchtverontreiniging en de beschikbaarheid en de kwaliteit van water. Brussel staat op 39 in de City Sanitation-lijst, vooral een matige score op luchtkwaliteit haalt de score naar beneden. Honolulu voert de lijst aan, gevolgd door Helsinki en Ottawa op een gedeelde 2e plaats. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen