Parlement krijgt deze namiddag verslag Voedselagentschap, minister Ducarme weigert vragen te beantwoorden

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) zal zich niet uitspreken over de fraudezaak rond vleesbedrijf Veviba. Het dossier zit momenteel bij het gerecht en Ducarme wil de scheiding der machten respecteren. Hij vreest dat zijn uitspraken ertoe zouden kunnen leiden dat de "fraudeurs" vervolging kunnen ontlopen. Het verslag van het FAVV wordt vanmiddag overgemaakt aan het parlement.

Minister Denis Ducarme heeft vanochtend in de verenigde Kamercommissies Volksgezondheid en Bedrijfsleven aangekondigd dat hij geen vragen over het dossier-Veviba zal beantwoorden.

"Ik wil niet de politieke verantwoordelijkheid nemen om de fraudeurs wapens in handen te geven om vervolging te ontlopen", zei hij, verwijzend naar de weigering van het Luikse parket-generaal om het verslag van het voedselagentschap aan het parlement over te maken.

FAVV afwezig

Procureur-generaal Christian De Valkeneer liet vrijdag weten dat hij het rapport van het Federaal Voedselagentschap eerst nader wilde onderzoeken voor het aan het parlement wordt overgemaakt. Toch ging de commissie­vergadering van vanochtend door, in aanwezigheid van minister Ducarme, bevoegd voor het federaal voedselagentschap FAVV.

Ook zijn collega van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) was aanwezig. Het FAVV was, in tegenstelling tot wat op de agenda was aangekondigd, niet aanwezig. "Het FAVV is niet aanwezig om te vermijden dat ze elementen van het verslag, dat door het parket is tegengehouden, zouden onthullen", gaf Ducarme aan.

Scheiding der machten

Commissieleden van de meerderheden onderschreven de verwijzing van de minister naar de scheiding der machten. Ducarme zei dat hij zich op basis van dat principe wel moet onderwerpen aan de vraag van het gerecht.

Net als hun collega's van de oppositie drongen ze wel aan op spoed. Het parlement moet zo snel mogelijk kunnen beschikken over het verslag van het FAVV. Het kan niet dat de regering en de pers over het verslag beschikken en het parlement niet, vond onder meer Annick Lambrecht (SP.A).

Het verslag van het FAVV over Veviba wordt om 16 uur aan het parlement overgemaakt, kondigde minister Ducarme aan. Woendagvoormiddag komt de commissie opnieuw samen.

Meest gelezen