Scandinavische krimi én Vlaamse serie op het must-see-lijstje van The New York Times

Een maand na The Guardian maakt de krant The New York Times zijn lijstje bekend van tv-series wereldwijd die je gezien moet hebben. Bij die zes titels, waaronder opnieuw enkele Scandinavische krimi's, prijkt één Belgische productie: "Spitsbroers", dat werd uitgezonden op VTM.

The Guardian liet vorige maand verstaan dat de Britten verzot zijn op Belgische tv-series: "Clan" en "Professor T" werden geroemd. Deze keer wikt en weegt The New York Times en schuift zes series naar voren.  Om te beginnen "The bridge", waarin Sofia Helin alle lof krijgt voor haar rol van de Zweedse politie-inspecteur Saga Norén, die vier seizoenen lang samenwerkt met een Deense partner. Saga doet haar eigen zin en beschikt niet over de meest sociale vaardigheden.

Nog meer Scandinavische misdaad met "Jordskott" (letterlijk aardscheur of kiem) en opnieuw met een vrouwelijke commissaris in de hoofdrol: Eva Thörnblad (Moa Gammel). Deze keer wordt het thrilleraspect gemengd met bovennatuurlijke elementen en mythische tradities uit de regio. Het tweede seizoen wordt momenteel uitgezonden op Canvas, of kan bekeken worden via VRT NU.

"OCTB" (aflevering hieronder), of de Organized Crime and Triad Bureau van Hongkong, lokte gedurende 30 afleveringen 1,3 miljard kijkers op de Chinese videoservice Youku en werd later opgepikt door Netflix. De serie speelt zich af eind jaren 90 en laat een agent undercover gaan.

De regie van "The mechanism" is in handen van de Braziliaanse filmmaker José Padilha, die ook de eerste twee afleveringen draaide van het bekende "Narcos". De serie zoomt in op witwaspraktijken in Brazilië en is gebaseerd op het schandaal waarin de gewezen presidenten Lula da Silva en Rousseff belandden.

De enige Belgische productie in het lijstje is "Spitsbroers", dat twee seizoenen kreeg op VTM. De serie gaat over twee voetballende broers, Dennis en Alan Moerman, die dromen over de top. Helaas is profvoetbal maar weggelegd voor een van de twee en doen geld, vrouwen en jaloezie hun intrede. "Spitsbroers" is ook te zien in de VS op Channel 4 onder de meer ronkende titel "The score", via het onlineplatform Walter Presents.

Last but not least: het Britse "Ackley bridge" wordt een dramedy genoemd, een kruising tussen drama en comedy. Het lot van twee scholen is financieel aan elkaar verbonden, en blanke en Aziatische studenten mengen zich met elkaar. "De levenslessen zijn voorspelbaar, maar ontvouwen zich zodanig dat je interesse wordt gewekt", klinkt het.  

Meest gelezen