Videospeler inladen...

Nog eens zes jaar Poetin: "Hij zal een vuist blijven maken tegen de wereld"

Vladimir Poetin heeft met sprekend gemak de verkiezingen in Rusland gewonnen. Zijn score van 76,6 procent van de stemmen is de hoogste ooit, zes jaar geleden haalde hij nog 63,3 procent. Zijn winst is geen verrassing, van échte verkiezingen kunnen we niet meteen spreken, zegt professor Russische politiek Ria Laenen. De komende jaren zullen we volgens haar niet meteen een stijlbreuk hoeven te verwachten.

"We wisten al weken, maanden, jaren dat hij het zou halen, dit is wel een heel eclatante overwinning", zegt VRT-journalist Marijn Trio vanuit Rusland. Al is de vraag of we van échte verkiezingen kunnen spreken, getuige bijvoorbeeld de beelden uit stembureaus waar mensen een hele stapel stembiljetten tegelijk in de stembus propten.

Volgens Ria Laenen, professor Russische politiek aan de KU Leuven, is de term "échte verkiezingen" niet op zijn plaats. "We maken de fout door dat verkiezingen te noemen, we zien wel een duidelijke ondersteuning van Poetins beleid door het Russische volk, iedereen is blijkbaar heel erg tevreden over hem", zegt ze in "De ochtend" op Radio 1.

"Dat beeld leeft heel sterk bij de Russen: Poetin is de leider die het land nodig heeft. Hier en daar zijn er oppositiestemmen, maar die verdwijnen in het niets bij de meerderheid die vindt dat Poetin Rusland op de kaart gezet heeft. Poetin heeft dat thema ook heel groots uitgespeeld tijdens zijn ambtstermijnen, door sterk in te zetten op zijn buitenlandse beleid."

De doelbewuste strategie van Poetin -de wereld is tegen ons, maar wij maken een vuist tegen de wereld- heeft gewerkt.

Ria Laenen

Volgens Laenen hoeven we de komende zes jaar geen stijlbreuk te verwachten. "Hij zal de kaart van het buitenlandse beleid blijven trekken, door onder andere het uitbouwen van een strategisch partnerschap met China. Ook weer een duidelijke boodschap naar het Westen: we hebben jullie niet noodzakelijk nodig. Het is een doelbewuste strategie geweest de voorbije jaren, die ook heeft gewerkt: de wereld is tegen ons, maar wij maken een vuist tegen de wereld."

Over de uitdagingen binnen Rusland zelf -en die zijn er volgens Laenen genoeg- blijft Poetin veel vager. "Op allerlei interne beleidsdomeinen zijn er problemen, toch lijken de Russen het hem te vergeven dat hij die niet krachtdadig aanpakt. Die mensen die ondanks de camera's in de stembureaus meerdere biljetten tegelijk deponeren, zij doen dat vol toewijding. Hun boodschap: we hebben lak aan de westerse democratie." (Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Bereidt Poetin levenslang leiderschap voor?

En Poetin als levenslange president? Het is volgens de grondwet zijn laatste ambtstermijn. Hijzelf blijft daarover in het ongewisse, "ik wil geen president blijven tot mijn 100e, zegt Poetin. Volgens sommige analisten is Poetin zelfs president tegen wil en dank, is hij misschien niet meer zo enthousiast, maar is er niemand om het over te nemen. We zullen moeten afwachten."

"Oppositie is druppel op een hete plaat"

Zowel Trio als Laenen stippen aan dat de oppositie heel erg verdeeld is en bijna niets voorstelt. Broeit er dan niks? "Toch wel, vooral bij de jongere generatie, maar dat is voorlopig slechts een druppel op een hete plaat. De oppositie geraakt niet georganiseerd, kan ook niet deelnemen aan de macht. Ze staat haast machteloos, kijkt toe hoe het systeem alles orkestreert en in handen neemt."

Meest gelezen