Illustratie (archief)

Nuon bouwt subsidievrij windmolenpark in Noordzee

Nuon gaat het eerste windmolenpark in de Noordzee aanleggen waar geen subsidie aan te pas komt. Er hadden zich meerdere gegadigden gemeld om het nieuwe windpark voor de kust bij Noordwijk, in het midden van Nederland, uit eigen zak te betalen. Nuon versloeg onder meer Statoil uit Noorwegen.

De bouw van het windmolenpark, dat vanaf 2022 een miljoen huishoudens van stroom moet voorzien, kost miljarden euro's. Het moederbedrijf van Nuon, Vattenfall uit Zweden, heeft al windparken op zee in Zweden, Denemarken, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Nu volgt dus ook Nederland.

De regering Rutte-III wil de komende jaren veel windmolenparken op zee bouwen om te kunnen voldoen aan de klimaatafspraken van Parijs. Dat bedrijven die parken nu al willen bouwen zonder dat de overheid moet bijspringen, is een opsteker. Dat is "sneller dan verwacht", zei minister van Economie Eric Wiebes bij de overhandiging van de vergunning aan Vattenfall.

Meest gelezen