Olly Alexander (Years & Years): "Ik kreeg het advies te zwijgen over mijn geaardheid"

Olly Alexander kreeg bij de start van zijn carrière het advies te zwijgen over zijn geaardheid. Dat heeft de frontman van Years & Years gezegd op een liefdadigheidsevenement in Londen. Tegelijk legde hij uit waarom hij dat advies in de wind sloeg.

Sinds enkele jaren is hij een van de meest prominente LGBT-figuren (lesbian, gay, bisexual, transgender) in het Verenigd Koninkrijk en ver daarbuiten: Olly Alexander, de frontman van de Britse band Years & Years die hits scoorde als "King" en "Desire". Toch kreeg hij bij de start van zijn carrière de raad te verzwijgen dat hij homoseksueel is. Dat zei hij afgelopen weekend in een toespraak op het Stonewall Equality Dinner in Londen.

Hij kreeg het advies destijds van een coach tijdens een mediatraining, zei hij. "Ze zei me, ongetwijfeld met goeie bedoelingen: "Waarom moet iemand iets over jouw seksualiteit weten? Wie heeft er zaken mee met wie je naar bed gaat? Wil je echt de deur openzetten voor zulke persoonlijke vragen? Misschien is het beter helemaal niks over je geaardheid te zeggen.""

"Dat advies sloeg ik in de wind", ging Alexander voort. "Toen een journalist me vragen stelde over mijn seksualiteit zei ik: "Jazeker, ik ben homo en dit lied gaat over een man". Dat moest ik zeggen voor mijn 15-jarige zelf. Ik moest hem zeggen dat we ons niet langer verstoppen."

"Growing up gay"

Zijn ervaringen goot Alexander vorig jaar in "Growing up gay", een documentaire voor de BBC (zie video bovenaan). Daarin vertelt hij onder meer dat openlijk over zijn geaardheid praten hem heeft geholpen zijn angststoornis te bestrijden.

De reacties op de documentaire waren overweldigend, zei Alexander in zijn toespraak. "Ik kreeg talloze berichten van fans die me hun verhaal wilden delen, die worstelden met hun seksualiteit en hun genderidentiteit, die problemen hadden op school of thuis."

"Ik schrok ontzettend van de pijn waarmee mensen worstelen. Het voelde alsof ik een alarmbel hoorde luiden. Een kreet om hulp die werd genegeerd. Daarom blijf ik spreken. We moeten luisteren naar en leren van elkaar om elkaar omhoog te stuwen zodat we allemaal het leven kunnen leiden dat we verdienen."

Meest gelezen