Op Facebook mag de Vrijheid het volk wel leiden, maar niet zonder beha

Een afbeelding van het beroemde schilderij "La Liberté guidant le peuple" (De Vrijheid leidt het volk) van de 19e-eeuwse schilder Eugène Delacroix is tijdelijk gecensureerd door Facebook, tot het sociale medium toegaf "een fout" te hebben gemaakt.

Op het schilderij stormt een jonge vrouw met blote borsten en de Franse vlag in haar hand over de barricades. Het is niet zomaar een vrouw, het is Marianne, die symbool staat voor de Franse Revolutie.

Regisseur Jocelyn Fiorina had eerder deze week het schilderij gebruikt om online reclame te maken voor het theaterstuk "Coups de feu rue Saint-Roch" in Parijs. Binnen het kwartier werd het bericht met de afbeelding verwijderd. Facebook liet weten dat het geen blote vrouwenborsten tolereert. Fiorina zette daarop het bericht opnieuw online, maar deze keer werden de borsten zedelijk bedekt met de mededeling "Gecensureerd door Facebook". Dat beeld werd niet gecensureerd.

Facebook heeft intussen zijn vergissing toegegeven. "Het werk 'La liberté guidant la peuple" heeft zijn rechtmatige plek op Facebook. We hebben de gebruiker laten weten dat zijn reclame wel toegestaan is", zegt Elodie Larcis, Facebook-manager in Parijs.

Delacroixs Liberté heeft ten tijde van de Franse franc lange tijd ongecensureerd op Franse bankbriefjes geprijkt.

In dezelfde sector - bloot op sociale media - gaf een Franse rechtbank geen gehoor aan de klacht van een internetgebruiker die Facebook verweet zijn account te hebben afgesloten omdat hij een afbeelding van Gustave Courbets "L'Origine du Monde" had gepost. In dat werk staat een vagina meer dan centraal. De rechter trok Facebook wel even aan het oor wegens het "maken van een fout". Het sociale medium had volgens de rechter moeten uitleggen waarom het account werd gesloten.

Meest gelezen