AP2007

Saudische vrouwen hoeven niet langer gewaad te dragen

In Saudi-Arabië heeft kroonprins Mohammed Bin Salman verklaard dat vrouwen de keuze moeten hebben om al dan niet een abaja te dragen. Tot nu toe waren vrouwen verplicht in Saudi-Arabië zo'n gewaad te dragen dat bijna het hele lichaam bedekt. Het voorstel van de kroonprins past in het rijtje progressieve maatregelen die de laatste tijd genomen zijn in de conservatieve monarchie. 

In een interview met de Amerikaanse zender CBS verklaarde Bin Salman dat "vrouwen geen zwarte abaja hoeven te dragen, zolang hun kleding fatsoenlijk en respectvol is, net als bij mannen". Hij benadrukte dat vrouwen volledig zelf mogen beslissen of zij een abaja willen dragen. 

De abaja is een losse jurk die over de kleding moet worden gedragen. Een abaja laat enkel de handen, voeten en het hoofd van de vrouw onbedekt. Tot voor kort was het dragen van doorgaans zwarte abaja's verplicht in het conservatieve Saudi-Arabië, vaak in combinatie met een nikab (sluier die het volledige hoofd bedekt en enkel de ogen vrijlaat). Met het statement van de kroonprins lijkt daar nu verandering in te komen. 

Voorzichtige stapjes richting modernisering

Sinds Bin Salman werd aangeduid als troonopvolger van de huidige Saudische koning, werden al een aantal vrouwvriendelijke maatregelen geïntroduceerd. Zo mogen vrouwen vanaf deze zomer met de auto rijden, sportevenementen bijwonen en werken bij het leger.

De progressieve en hervormingsgezinde Bin Salman wil Saudi-Arabië moderniseren en voert voorzichtig de sociale vrijheden op. Het uitbreiden van de vrouwenrechten lijkt daar een belangrijk onderdeel van te zijn.

Meest gelezen